Dieta 1500 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolami z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na orzechowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 7 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włsokie, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka17 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Jabłkowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (170 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 % 

Sposób przyrządzenia: 

Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal223 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem
  • Grillowana pierś z kurczaka z rozmarynowymi ziemniaczkami z sałatką z brokuła i ogórka kiszonego
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę: 

  • 150 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
  • ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
  • 1 łyżka ryżu brązowego

Sposób przyrządzenia: 

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnie dodać pomidory z puszki, oliwę z oliwek, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory dodać do gotujoącego się wywaru, wsypać ryż. Wszystko gotować ok 15 minut. 

Składniki na II danie: 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ posiekanego ząbku czosnku
  • pieprz, suszony tymianek

Sposób przyrządzenia: 

Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć kurczaka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z tymiankowymi ziemniaczkami i sałatką z brokułu i ogórka kiszonego. 

Rozmarynowe ziemniaczki 

  • 4 małe ziemniaczki (220 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu 

Sposób przyrządzenia: 

Ziemniaki dokładnie umyć. Posmarować oliwą z oliwek i posypać rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 40 minut. 

Sałata z brokułu i ogórka kiszonego: 

  • 150 g brokułu podzielonego na różyczki, blanszowanego
  • 1 mały ogórek kwaszony (50 g) pokrojony w półplasterki
  • ¼ małej cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 1 posiekany suszony pomidora
  • 1  łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal513 kcal
Białka32 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany55 g

Podwieczorek

  • Koktajl anansowo- truskawkowy

Składniki:

  • 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 120 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal148 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Tosty z mozzarellą, szynką i zielonym pesto
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plasterki mozzarelli light (30 g)
  • 2 plasterki polędwicy z indyka
  • 2 plastry pomidora 

Sposób przyrządzenia: 

Kromeczki posmarować zielonym pesto, wyłożyć na nie po plasterki polędwicy z indyka, po dwa plasterki mozzarelli, po plasterku pomidora, skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal324 kcal
Białka16 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio- razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal297 kcal
Białka18 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany42 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
  • 2 plastry melona

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zupa z zieloną soczewicą
  • Spaghetti neapolitańskie z rukolą
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę: 

  • 2 łyżki zielonej soczewicy (20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • ½ małej pietruszki (35 g)
  • ¼ małej cukinii (50 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Soczewicę przepłukać, gotować ok. 25 minut w wywarze warzywnym. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię. Zupę doprawić do smaku pieprzem i podawać posypaną natką pietruszki. 

Spaghetti neapolitańskie 

  • 70 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g pomidorów z puszku lub świeżych - sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • ½ małej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano
  • garść rukoli 

Sposób przyrządzenia:

Na oleju rzepakowym zeszklić, pokrojoną w kostkę cebulę i seler naciowy, dodać pomidory, przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić ok. 15 minut. Do sosu dodać ugotowany makaron, zioła i wymieszać. Wyłożyć na talerz, na makaronie ułożyć rukolę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal510 kcal
Białka20 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany68 g

Podwieczorek

  • Cytrusowe smoothie
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
  • ½ pomarańczy
  • ½ grejpfruta
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • otarta skórka z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu 

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka3 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany30 g

Kolacja

  • Sałatka z wędzoną makrelą
  • Zielona herbata 

Składniki: 

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 60 g wędzonej makreli 

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Makrelę podzielić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać rozdrobnioną makrelę. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal306 kcal
Białka17 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany2 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) kolorowym twarożkiem
  • 150 ml napoju pomarańczowego 

Składniki na kolorowy twarożek: 

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę 

Sposób przyrządzenia: 

Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na napój pomarańczowy: 

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 100 ml mleka sojowego 

Sposób przyrządzenia: 

Składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal296 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki: 

  • 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
  • 1  plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
  • 150 g jogurtu naturalnego 

Sposób przyrządzenia: 

Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Orientalny krem z kalafiora z pestkami dyni
  • Wołowe kotleciki mielone z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę: 

  • 150 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • 1 łyżka mleczka kokosowego light
  • pieprz, curry, suszony imbir
  • posiekana świeża kolendra
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia: 

Kalafiora ugotować w wywarze warzywnym. Zwrócić uwagę, żeby się nie rozgotował. Zmiksować. Dodać pieprz, curry, imbir, mleczko kokosowe. Podawać z pestkami dyni i świeżą kolendrą.

Składniki na II danie: 

  • 100 g chudej wołowiny mielonej
  • 1 białko
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 suszony pomidor drobno posiekanym
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 paseczek papryki czerwonej (10 g)
  • 1 paseczek papryki zielonej (10 g)
  • pieprz, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ½ łyżeczki posiekanej pietruszki 

Sposób przyrządzenia: 

Papryki, suszonego pomidora, cebulę chwilę podsmażyć na oleju rzepakowym. Przestudzone warzywa przełożyć do mielonego mięsa, dodać białko, pieprz, tymianek, natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Uformować kotlecika, którego grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak i surówką z czerwonej kapusty.

Surówka z czerwonej kapusty: 

  • 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • ¼ pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal520 kcal
Białka37 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany47 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki (140 g)
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Kasza jaglana z miętą i nerkowcami z papryką czerwoną 

Składniki:

  • 40 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (70 g)
  • 1 mała cebula szalotka (25 g)
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 posiekanych orzechów nerkowca
  • sok z ¼ cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka6 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
  • ½ pomarańczy (100 g)
  • Herbata zielona bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka13 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Smoothie z jabłkiem i gruszką 

Składniki: 

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych) 

Sposób przyrządzenia: 

Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa koperkowa z ziemniaczkami
  • Klopsiki ze szpinakiem z brązowo-czarnym ryżem z pomidorem z cebulką
  • Szklanka wody z cytryną

 Składniki na zupę:

  • ½ posiekanego pęczka koperku
  • 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę (70 g)
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Do gotującego się wywaru warzywnego dodać pokrojone ziemniaki, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

  • 80 g zmielonej piersi z indyka
  • 3 łyżki mrożonego szpinaku w liściach (100 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • ¼ cebuli czerwonej
  • ½ tartej marchewki (50 g)
  • ½ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 20 g ryżu brązowego
  • 20 g ryżu dzikiego 

Sposób przyrządzenia:

Zmieloną pierś z indyka wymieszać z białkiem, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić szpinak, czerwoną cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, dodać startą marchew, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Kurkumę, mąkę, jogurt wymieszać razem wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem dzikim wymieszanym z brązowym i pomidorem z cebulką. 

Pomidor z cebulką: 

  • 1 duży pomidor (100 g) pokrojony w plastry
  • ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal528 kcal
Białka33 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany58 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo- gruszkowy
  • Szklanka wody 

Składniki: 

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 suszona morela
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany28 g

Kolacja

  • Sałatka z ogórkiem i fetą na grzankach
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki: 

  • 1 średni długi ogórek (150 g)
  • 50 g sera feta
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 garść sałaty roszponki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, suszone oregano
  • 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2 x 20g) 

Sposób przyrządzenia:

Ogórka i fetę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal286 kcal
Białka10 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty ,
    z główkami rzodkiewek (30 g)
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na paprykowy twarożek: 

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Ananasowy jogurt
  • Szklanka wody 

Składniki: 

  • 2 grube plastry ananasa (140g)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 120g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu 

Sposób przyrządzenia: 

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalac pokrojonego ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Łosoś pieczony w pomidorach z kaszą jęczmienną perłową i brokułem z wody
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki: 

  • 1 mały brzuszek z łososia (100 g)
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
  • 6 pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 suszony pomidor
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy perłowej jęczmiennej
  • 100 g brokuła podzielonego na różyczki
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia, 1 łyżeczka soku z cytryny 

Sposób przyrządzenia: 

Łososia oprószyć pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na oleju rzepakowy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekanego, suszonego pomidora,  dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, suszoną bazylię. Łososia umieścić w naczyniu do zapiekania, wyłożyć na niego podduszone pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 10-15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną i brokułem z wody.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal524 kcal
Białka28 g
Tłuszcze25 g
Węglowodany46 g

Podwieczorek

  • Jogurt jagodowo- malinowy z otrębami
  • Szklanka wody

Składniki: 

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego 

Sposób przyrządzenia:

Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańskaą wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Penne z ricottą i pieczarkami
  • Czerwona herbata

Składniki: 

  • 50 g makaronu penne
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ricotty (40 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni, jak puszczą wodę dodać oliwę z oliwek, ricottę i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listakmi sałaty zielonej
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki na pastę:

  • 40 g cieciorki z puszki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka serka ricotta
  • ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii 

Sposób przyrządzenia: 

Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekanąbazylię. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka11 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany46 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal204 kcal
Białka12 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Zupa ogórkowa z jogurtem
  • Kurczak z meksykańską salsą z brązowym ryżem
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę: 

  • 150 g ogórków kiszonych startych na tarce o dużych otworach
  • 1 średni ziemniak
  • ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (20 g) pokrojonej w kostkę¼ małego selera (15 g) pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)  
  • ⅓ kostki rosołowej bez soli, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 

Sposób przyrządzenia: 

Do garnka wlać ok. 300 ml wody. Zagotować. Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler, kostkę rosołową i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować ok. 10 minut. Dodać ogórki. Gotować kolejne 10 minut. Następnie zabielić zupę jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku.  Podawać z koperkiem.

Składniki na II danie: 

  • 1 pierś z kurczaka (100 g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej cebuli (15 g)
  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony i obrany ze skórki
  • ¼ małej zielonej papryki (40 g)
  • ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z  ½ limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 30 g brązowego ryżu 

Sposób przyrządzenia: 

Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora drobno posiekać, pozostałego pokroić w kostkę. Zieloną paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kolendrę posiekać. Pierś z kurczaka umieścić w naczyniu i natrzeć marynatą zrobioną z połowy czosnku, soku z limonki i kolendry. Odstawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos z pozostałej oliwy z oliwek, soku z limonki, kolendry, posiekanych pomidorów, papryki zielonej, papryczki chilli i cebuli. Wymieszać z pieprzem i odstawić. Zamarynowanego wcześniej kurczaka grillować z obydwóch stron. Podawać z salsą i brązowym ryżem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal494 kcal
Białka31 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Koktajl śliwkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia:

 Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal157 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z cykorią i serem feta
  • Herbata owocowa bez cukru 

Składniki:

  • ½ średniej cykorii (40 g)
  • 1 mały ogórek  (50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 50 g sera feta light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 kromeczki chleba graham (70 g)
  • pieprz, suszona bazylia 

Sposób przyrządzenia: 

Cykorię pokroić w grubsze paski. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal315 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kasz jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki: 

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 ml wody
  • 1 gruszka (160 g)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy- można zastąpić miodem
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • cynamon, 1 goździk 

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka5 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany59 g

II Śniadanie

  • 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal212 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Gulasz z leśnymi grzybami z kaszą gryczaną z zieloną sałatą z jogurtem
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na gulasz: 

  • 100 g gulaszowego z indyka
  • 100 g kurek
  • 5 g grzybów suszonych namoczonych w gorącej wodzie
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 mała marchewka (70 g) pokrojona w plasterki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • pieprz, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, mielona słodka czerwona papryka
  • 50 g kaszy gryczanej

Sposób przyrządzenia: 

Gulaszowe z indyka przełożyć do miseczki, wymieszać z 1 łyżeczką oleju rzepakowego, posiekanym imbirem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, pieprzem i słodką czerwoąj papryką. Odstawić na ok. 1 godzinę. Na drugiej łyżeczce zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę poddusić, dodać wcześniej zamarynowane mięso, podsmażyć ok. 5 minut, następnie zalać ¼ szklanki wody. Dodać kurki i suszone grzyby, dolać gorącej wody (ok. ½ szklanki), listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Z mąki i wody zrobić zawiesinę, dodać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną i sałatą z jogurtem.

Sałata z jogurtem: 

  • 50 g umytych listków sałaty masłowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Sałatę podrzeć na mniejsze części, przełożyć do miseczki. Wymieszać z jogurtem z sokiem z cytryny i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal504 kcal
Białka28 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Pomarańczowy jogurt
  • Szklanka wody 

Składniki: 

  • ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 6 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon 

Sposób przyrządzenia: 

Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Frittata owsiana
  • Zielona herbata bez cukru 

Składniki: 

  • 100 g cieciorki z puszki
  • 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • garść małych listków szpinaku
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 50 ml mleka 1,5 %
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii, pieprz, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Jajko roztrzepać z mlekiem, pieprzem, słodką mieloną papryką. Dodać płatki owsiane. Odstawić. W międzyczasie  na oliwie zeszklić cebulę, dodać szpinak, cieciorkę, pomidorki, bazylię. Dusić ok. 10 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal339 kcal
Białka12 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X