Dozwolone i przeciwwskazane produkty

Produkty zbożowe

Pieczywo:  wszystkie rodzaje ciemnego pieczywa: orkiszowe, graham, razowe, żytnio-razowe. Mogą być z ziarnami, najlepiej na zakwasie, nie barwione karmelem.

Mąka:  pszenna, razowa, orkiszowa, graham, gryczana, owsiana.

Kasze i ryż: ryż brązowy, dziki, kasza jaglana, jęczmienna pęczak, perłowa, gryczana, makaron razowy, orkiszowy, żytni.

Płatki i otręby: płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, otręby (wszystkie rodzaje).

Kasze i ryż: kuskus.

Pieczywo: wszystkie rodzaje pszennego pieczywa: bułki pszenne, kajzerki, bagietki, ciabatty, drożdżowe, barwione karmelem.

Mąka: pszenna biała , kukurydziana.

Kasze i ryż: ryż biały, makaron z mąki pszennej, kasze drobnoziarniste: kasza manna, kukurydziana.

Płatki i otręby: płatki, kukurydziane, wszystkie słodkie płatki.

Warzywa

Marchew, surowe buraki, pomidory, groch, sałata,  wszystkie rodzaje kapust, seler, bakłażany, rzeżucha, brokuły, dynia, kabaczki, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi, brukiew, kalarepa, ogórki, papryka, rzodkiew, grzyby, cebula, buraki, karczochy, por,  boćwina, szczaw, rabarbar, kiszonki, koncentraty zup i sosów, grzyby,  suche nasiona roślin strączkowych, groszek, brukselka.

Ziemniaki, marchew gotowana, buraki gotowane, kukurydza, groszek konserwowy, warzywa kiszone.
Ziemniaki smażone, frytki, puree z ziemniaków.

Owoce

Śliwki, agrest , czereśnie, wiśnie, truskawki, granat, mandarynki, jabłka, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, brzoskwinie, nektarynki, morele, melon, arbuz, ananas, kiwi, pomarańcza, papaja, grejpfruty, oliwki.
Banany świeże, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, rodzynki, figi, daktyle, orzechy, migdały, ziarna.
Kokos, banany suszone, owoce z puszki w syropie.

Mleko i produkty mleczne

Jogurty naturalne, kefiry, maślanki do 1,5% tłuszczu , sery białe chude tłuszczu: twarogi, serki wiejskie 3% tłuszczu,  serki białe do smarowania do 5%.

Mleko chude: 0,5-2% tłuszczu, feta o zaniżonej zawartości tłuszczu 12% , mozzarella light 8,5%, ricotta, sery żółte o zaniżonej zawartości tłuszczu do 23% , sery pleśniowe o zaniżonej zawartości tłuszczu 12%.

Sery twarogowe pełnotłuste, wszystkie sery żółte tłuste, jogurty, kefiry, maślanki owocowe, mleczne desery owocowe.

Ryby, drób, mięso

Mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina (polędwiczka wieprzowa).

Drób: kurczak lub indyk bez skóry.

Ryby: dorsz, leszcz,panga, dorada, sola, pstrąg, mintaj, tilapia, morszczuk, okoń, lin, tuńczyk świeży lub w sosie własnym, owoce morza, łosoś, makrela, halibut.

Wędliny: chuda szynka drobiowa, wołowa.

Mięso: wieprzowina (schab).

Drób: mięso z podudzi z kurczaka.

Ryby: śledzie w oleju, sardynki, sardele,  ryby wędzone.

Wędliny: polędwica sopocka.

Mięso: wieprzowina (łopatka, podgardle, szynka, żeberka, karkówka) baranina, jagnięcina, mięsa wędzone.

Drób: kaczka, gęś.

Ryby: karp, węgorz.

Wędliny: kiełbasy, parówki, kabanosy, frankfurterki, boczek, podroby, tłuste wędliny z widocznymi pasmami tłuszczu, wędliny wędzone.

Jaja

Brak

Na miękko, jajecznica i omlety gotowane na parze lub wodzie, jajka w koszulce, na twardo.

Brak

Tłuszcze

Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, słonecznikowy, margaryna miękka ze sterolami.

Brak
Smalec, słonina, margaryny twarde.

Słodycze i substancje słodzące

Słodziki, stewia.

Cukier brzozowy (ksylitol), syrop z agawy.

Czekolada, kakao, cukier.

Przyprawy

Przyprawy warzywne, zioła: bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano, natka pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, wanilia, cynamon, sok z cytryny, sól, ocet, pieprz, ostre przyprawy: chili,  tabasco i inne, musztarda , curry, imbir.

Brak
Nie wskazane są gotowe mieszanki przypraw, ze względu na dużą zawartość soli, sól trzeba ograniczyć do minimum- najlepiej wyeliminować całkowicie.
    Piśmiennictwo:
  1. Helena Ciborowska, Anna Rudnicka. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2012.
  2. Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz - Latoszek. Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2007.
  3. Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz - Latoszek, Aleksandra Cichocka. Zaburzenia lipidowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2006.
  4. Jan Tatoń, Anna Czech, Dorota Idaszak. Żywienie w cukrzycy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2010
  5. Zofia Wieczorek - Chełmińska. Żywienie w chorobach serca. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2003.

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X