Dieta 1300 kcal

powrót

Śniadanie

  • 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 25 g białego chudego sera
  • 20 g  łososia wędzonego
  • ½  łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka16 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Otrębowy jogurt z ananasem
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów gryczanych
Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Krem z pieczarek z orzechami nerkowca
  • Makaron z bobem i warzywami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g pieczarek
  • ¼ średniej cebuli (25 g)
  • ¼ białej części pora
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca uprażonych na suchej patelni
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową, oliwę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z nerkowcami, posypane natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 50 g makaronu razowego
  • ½ średniej marchewki (50 g) pokrojonej w plasterki
  • ½ gałązki selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ cukinii (50 g) pokrojonej w plasterki
  • ½ ząbka czosnku pokrojonego w talarki
  • 50 g pomidorów z puszki
  • 50 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki
  • ¼ łyżeczki majeranku, pieprz, ¼ suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka parmezanu do posypania

Sposób przyrządzenia:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać marchew, seler naciowy, czosnek, cukinię, bób i pomidory. Chwilę podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać przyprawy, ugotowany makaron, parmezan. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal448 kcal
Białka20 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g)
  • 1 mandarynka
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal129 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Sałatka z kurczakiem w sosie koperkowym
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 50 g piersi z kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g)
  • ¼ małej papryki czerwonej (40 g)
  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, mielona słodka papryka

Na sos:

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • pieprz
  • 1 kromka ciemnego pieczywa

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka zamarynować w oleju, pieprzu i słodkiej mielonej papryce. Odstawić na ok. pół godziny. Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa przełożyć do miseczki. Zamarynowanego kurczaka grillować z obydwóch stron, pozostawić do wystudzenia. Pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal265 kcal
Białka16 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka12 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Musli orzechowe z jogurtem naturalnym
  • Szklanka wody

Składniki na musli:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 migdały
  • 2 orzechy laskowe
  • 1 orzech włoski
  • 2 orzechy nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.

Dodatkowo:

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Roladki wołowe z oliwkami i suszonymi pomidorami z kaszą i sałatką z ogórka zielonego
  • 2 małe mandarynki (100 g)
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 100 g chudej wołowiny
  • 2 czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • 2 zielone oliwki pokrojone w plasterki
  • 1 suszony pomidor pokrojony w paseczki
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia: 

Oliwki wymieszać z suszonym pomidorem. Wołowinę delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 30 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal470 kcal
Białka28 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 2 plastry ananasa (120 g)
  • 8 orzechów nerkowca
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka2 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanymi warzywami
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 50 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • 50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  •  50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszone oregano i bazylia

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka6 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany31 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z  plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
  • Czerwona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g ananasa
  • 50 g mango
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal194 kcal
Białka7 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Zupa brokułowa z grzanką
  • Kurczak w papilotach z ziemniaczkami i surówką selerową z migdałami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g brokułu
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • ½ małej pietruszki (25 g)
  • ¼ małego selera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, ½  kostki rosołowej bez soli
  • cienka kromeczka ciemnego pieczywa (20 g) pokrojonego w kostkę i przyrumienionego na suchej patelni

Sposób przyrządzenia:

Brokuł podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę pokroić w kostkę. Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z grzankami.

Składniki na II danie:

  • 1 pierś z kurczaka (100 g)
  • ¼ małej czerwonej cebuli (20 g)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g)
  • 50 g cukinii
  • ½ małego pomidora (50 g)
  • pierz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
  • 2 małe ziemniaki (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w cienkie paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Kurczaka oprószyć pieprzem i słodką mieloną papryką, przełożyć do pergaminu do pieczenia, wyłożyć warzywa, szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z selera.

Na surówkę:

  • 100 g korzenia selera
  • ¼ kwaśnego jabłka
  • 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni słupków migdałów
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Seler utrzeć na tarce o dużych otworach wraz z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać słupki migdałów, rodzynki, jogurt i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal457 kcal
Białka33 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany44 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
  • Szklanka wody

Składniki na ogórkowy twarożek:

  • 30 g serka białego do smarowania light 3 %
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • pieprz
  • ½ łyżeczki koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal122 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i migdałami
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 2 garście szpinaku Baby Spinach
  • ½ dużej pomarańczy (120 g)
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 1 łyżka płatków migdałowych 

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ małego ząbka czosnku
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Szpinak umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz. Pomarańczę obrać z białych włókien i pokroić na plastry, płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę wyłożyć na szpinak, posypać płatkami migdałowymi. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka6 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany29 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z białego sera i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 30 g chudego twarogu
  • ¼ awokado (30 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki szczypiorku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser rozgnieść widelcem w miseczce, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany32 g

II Śniadanie

  • Jogurt gruszkowo - jabłkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ średniego jabłka (70 g)
  • ½ małej gruszki (60 g)
  • 1 posiekany orzech włoski
  • 1 łyżka płatków pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal197 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany29 g

Obiad

  • Zupa z selera naciowego i pietruszki
  • Grillowany sznycel z indyka z pietruszkowym ryżem i sałatką z roszponką
  • 1 mandarynka (70 g)

Składniki na zupę:

  • 1 mała pietruszka (50 g) - pokrojona w plasterki
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w paseczki
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Pietruszkę i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 100 g sznycla z indyka
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, curry, mielona słodka papryka

Sposób przyrządzenia:

Sznycel z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.

Składniki na pietruszkowy ryż:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Ugotowany ryż wymieszać z oliwą, natką i pieprzem.

Składniki na sałatkę z roszponką:

  • garść sałaty roszponki
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
  • 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka26 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Koktajl z kiwi i truskawkami

Składniki:

  • ½ dojrzałego kiwi
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z porami i mandarynkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 50 g pora (25 g białej części i 25 g zielonej części)
  • 1 mała mandarynka (60 g)
  • ½ średniej marchewki (50 g)
  • 1 małe jabłko winne (100 g)
  • 50 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 kromka ciemnego pieczywa (30 g)

Sposób przyrządzenia:

Pory pokroić w krążki, sparzyć i przelać zimną wodą. Mandarynki podzielić na cząstki, marchew pokroić w słupki, jabłko pokroić w kostkę i skropić cytryną. Wszystko przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem, oliwą, pieprzem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal278 kcal
Białka6 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kanapki z twarożkiem i awokado
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 cienkie plasterki awokado (20 g)

Sposób przyrządzenia:

W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • Żółty koktajl

Składniki:

  • ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 1 plaster ananasa (50 g)
  • ½ małego jabłka (60 g)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Filety z łososia w sosie pomarańczowym, kaszą kuskus
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 100 g łososia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • odrobina skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka białego wina
  • pieprz, odrobina soli niskosodowej, estragon
  • 30 g kaszy pęczak
  • kilka różyczek kalafiora (50 g)
  • kilka różyczek brokułu (50 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 200o C z funkcją grilla. Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, oprószyć odrobiną soli i pieprzem. Łososia włożyć do piekarnika na ok. 5 minut.  W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać masło, sok z pomarańczy, skórkę, wino i estragon. Doprawić pieprzem. Gotować kilka minut mieszając trzepaczką. Przygotowanym sosem polać łososia. Podawać z kaszą i gotowanym brokułem z kalafiorem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal447 kcal
Białka28 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany32 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - ananasowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka (60 g)
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal133 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z bakłażanem
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 100 g bakłażana
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ¼ bulwy kopru włoskiego
  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 7 g orzechów nerkowca (ok. 5 sztuk)
  • 1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przyrządzenia:

Bakłażana, pomidora, koper włoski pokroić w plastry, seler naciowy pokroić w kostkę, cebule w piórka. Warzywa wymieszać z oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 20 - 30 minut. Warzywa ostudzić, przełożyć do miski, dodać ocet winny, rodzynki, nerkowce, bazylię. Wymieszać. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (35 g).

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal244 kcal
Białka6 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany32 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba graham (70 g) z zielono - czerwonym omletem z białek
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 garść szpinaku Baby Spinach
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 białka jaja
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Białko ubić na gęstą pianę (ale nie za gęstą, ma z łatwością wypływać z naczynia), wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal272 kcal
Białka15 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal191 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Risotto z kurczakiem i dynią
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g) drobno posiekanego
  • ¼ średniej małej czerwonej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 70 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 120 ml wywaru z warzywami
  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (ok. 1 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Dynię pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i tymiankiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać ryż i pozostawić na ogniu ok. 1 minuty, zwiększyć ogień, podlać winem i dusić, aż cały nadmiar wyparuje. Zalać wywarem, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać upieczoną dynię, parmezan, pieprz i tymianek, delikatnie wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal453 kcal
Białka30 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Koktajl leśny

Składniki:

  • 120 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal128 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z awokado i grejpfrutem
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado (40 g)
  • sok z ¼ cytryny
  • ½ różowego grejpfruta
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Awokado pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, usunąć białe błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado i grejpfruta ułożyć na talerzu, posypać kiełkami i orzechami włoskimi. Polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal272 kcal
Białka5 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka zielonej herbaty bez cukru

Składniki na oliwkową pastę:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 zielonych oliwek bez pestek
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka16 g
Tłuszcze28 g
Węglowodany28 g

II Śniadanie

  • Orzechowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cały orzech włoski
  • 2 orzechy laskowe
  • 2 orzechy nerkowca
  • 120 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany16 g

Obiad

  • Kolorowy ryż z łososiem i warzywami
  • Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50 g halibuta
  • ¼ małego bakłażana
  • 25 g marchewki
  • 50 g pieczarek
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 25 g pora
  • ½  małej czerwonej papryki (60 g)
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • 25 g ryżu brązowego
  • 25 g ryżu dzikiego

Sposób przyrządzenia:

Halibuta podzielić na mniejsze kawałki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowanego halibuta, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym, wymieszanym z dzikim.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal439 kcal
Białka16 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal111 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z malinami i ricottą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 40 g ricotty
  • 120 g malin
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 5 orzechów nerkowca

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • ½ ząbka czosnku
  • odrobina syropu z agawy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej maliny, za pomocą łyżeczki rozłożyć ricottę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. Podawać z 1 kromeczką chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal260 kcal
Białka9 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany22 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X