Dieta 1300 kcal

powrót

Śniadanie

  • 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 25 g białego chudego sera
  • 20 g  łososia wędzonego
  • ½  łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka16 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Otrębowy jogurt z ananasem
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 plastry ananasa naturalnego(120 g)
  • 150g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów gryczanych

Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Krem z pieczarek z płatkami migdałowymi
  • Podudzie z kurczaka duszone w jabłkach i żurawinie z brązowym ryżem, surówką z marchewki
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g pieczarek
  • ¼ średniej cebuli (25 g)
  • ¼ białej części pora
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka pestek dyni uprażonych na suchej patelni
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, 1 kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową, oliwę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z pestkami dyni, posypane natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 1 małe podudzie z kurczaka (120 g)
  • ½  małego kwaśnego jabłko, np. szara reneta (50 g)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • mała gałązka rozmarynu
  • pieprz, mielona słodka papryka, curry
  • 30g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Podudzie z kurczaka pozbawić skóry, oprószyć pieprzem, mieloną słodką papryką i skropić oliwą z oliwek. Pozostawić na ok. 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, jabłko pokroić w małe ćwiartki. Na suchej patelni zrumienić kurczaka z obydwóch stron. Na tej samej patelni przyrumienić cebulę, podlać wodą i dusić ok. 20 minut. Następnie dodać jabłka, żurawinę, rozmaryn, pieprz, mieloną słodką paprykę i curry. Dusić ok. 10 minut. Jabłka mają być miękkie. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki.

Na surówkę z marchewki:

  • 1 średnia marchewka (70 g)
  • ¼ małego jabłka (25 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • odrobina cukru trzcinowego (ok. ¼ małej łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko otrzeć na tarce, przełożyć do miseczki, skropić cytryną, jogurt, cukier i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal462 kcal
Białka27 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany41 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25g)
  • 1 mandarynka
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal129 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Kolorowa sałatka z cukinią i polędwicą z indyka
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 100 g cukinii
  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 5 czerwonych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w półplasterki
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w kosteczkę
  • 3 plastry polędwicy z indyka (30 g) pokrojonej w paseczki

Na sos:

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, curry
  • 1 kromka ciemnego pieczywa

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowała. Po tym czasie opłukać wodą, osuszyć, wymieszać z pozostałymi warzywami, wędlin,ą i sosem. Sałatkę podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal265 kcal
Białka11 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany26 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii.
  • Zielona herbata bez cukru.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka12 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Musli orzechowe z jogurtem naturalnym.
  • Szklanka wody.

Składniki na musli:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 migdały
  • 2 orzechy laskowe
  • 1 orzech włoski
  • 2 orzechy nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.

Dodatkowo:

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Roladki z kurczaka z oliwkami i suszonymi pomidorami z kaszą i sałatką z ogórka zielonego.
  • 2 małe mandarynki (100 g).
  • Szklanka wody z cytryną.

Składniki:

  • 110 g piersi z kurczaka
  • 2 czarne oliwki pokrojone w plasterki
  • 2 zielone oliwki pokrojone w plasterki
  • 1 suszony pomidor pokrojony w paseczki
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Oliwki wymieszać z suszonym pomidorem. Pierś z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal462 kcal
Białka31 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 2 plastry ananasa (120 g)
  • 8 orzechów nerkowca
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka2 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z komosą ryżową i grillowanymi warzywami
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 40 g komosy ryżowej
  • 50 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • 50 g bakłażana pokrojonego w plasterki
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszone oregano i bazylia

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowaną komosą ryżową.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany29 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g)
  • Czerwona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g ananasa
  • 50 g mango
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal194 kcal
Białka7 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Zupa brokułowa
  • Wołowina z pieczarkami i jogurtem, kaszą pęczak i surówką selerową z migdałami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 100 g brokułu
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • ½ małej pietruszki (25 g)
  • ¼ małego selera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, ½  kostki rosołowej bez soli

Sposób przyrządzenia:

Brokuł podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 70 g pieczeni wołowej pokrojonej w kostkę
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • ¼ łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka jogurtu greckiego light
  • pieprz
  • 30 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

W rondelku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek, dodać pieczarki i dusić ok. 5 minut. Dodać wołowinę obtoczoną w papryce, podlać ⅓ szklanki wody i dusić ok. 30 minut. Po tym czasie dodać pomidory i dusić ok.  5 minut. Na koniec z mąki i odrobiny wody zrobić zawiesinę, połączyć  z mięsem i zagotować. Doprawić do smaku pieprzem i tymiankiem. Ugotowaną kaszę wyłożyć na talerz, na nią wyłożyć mięso wraz sosem, łyżkę jogurtu greckiego. Podawać z surówką z selera.

Na surówkę:

  • 100 g korzenia selera
  • ¼ kwaśnego jabłka
  • 1 łyżeczka uprażonych na suchej patelni słupków migdałów
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Seler utrzeć na tarce o dużych otworach wraz z jabłkiem, skropić sokiem z cytryny. Dodać słupki migdałów, rodzynki, jogurt i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal457 kcal
Białka27 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany49 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g)
  • Szklanka wody

Składniki na ogórkowy twarożek:

  • 30 g serka białego do smarowania light 3 %
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • pieprz
  • ½ łyżeczki koperku

Sposób przyrządzenia:

Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal122 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z białym serem, wędliną i kiełkami z grzanką z ciemnego pieczywa
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 30 g białego sera
  • 1 plasterek polędwicy z indyka (10 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków (dowolnych)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko pokruszyć ser biały i pokrojoną w paseczki wędlinę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal262 kcal
Białka14 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z białego sera i awokado z ogórkiem zielonym (25 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 30 g chudego twarogu
  • ¼ awokado (30 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki szczypiorku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Biały ser rozgnieść widelcem w miseczce, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany32 g

II Śniadanie

  • Jogurt gruszkowo - jabłkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ średniego jabłka (70 g)
  • ½ małej gruszki (60 g)
  • 1 posiekany orzech włoski
  • 1 łyżka płatków pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal197 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany8 g

Obiad

  • Zupa z selera naciowego i pietruszki
  • Grillowany sznycel z indyka z koperkowym ryżem i sałatką z roszponką
  • 1 mandarynka (70 g)

Składniki na zupę:

  • 1 mała pietruszka (50 g) - pokrojona w plasterki
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w paseczki
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Pietruszkę i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 100 g sznycla z indyka
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, curry, mielona słodka papryka

Sposób przyrządzenia:

Sznycel z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.

Składniki na koperkowy ryż:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ugotowany ryż wymieszać z oliwą, koperkim i pieprzem.

Składniki na sałatkę z roszponką:

  • garść sałaty roszponki
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
  • 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal450 kcal
Białka26 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Koktajl z kiwi i truskawkami

Składniki:

  • ½ dojrzałego kiwi
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z porami i ananasem
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 50 g pora (25 g białej części i 25 g zielonej części)
  • 50 g ananasa (1 cienki plaster)
  • ½ średniej marchewki (50 g)
  • 1 małe jabłko winne (100 g)
  • 50 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 1 kromka ciemnego pieczywa (30 g)

Sposób przyrządzenia:

Pory pokroić w krążki, sparzyć i przelać zimną wodą. Ananasa pokroić w kostke, marchew pokroić w słupki, jabłko pokroić w kostkę i skropić cytryną. Wszystko przełożyć do miseczki, wymieszać z jogurtem, oliwą, pieprzem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal279 kcal
Białka6 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kanapki z twarożkiem i awokado
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 cienkie plasterki awokado (20 g)

Sposób przyrządzenia:

W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz i mielona słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • Żółty koktajl

Składniki:

  • ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 1 plaster ananasa (50 g)
  • ½ małego jabłka (60 g)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Pieczony mintaj z duszonymi pomidorami i cukinią  z kaszą kuskus i surówką z białej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na II danie:

  • 100 g filetu z dorsza
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
  • 70 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy kuskus
  • pieprz cytrynowy, świeża bazylia, odrobina soli niskosodowej, mielona słodka papryka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i cukinię. Dusić ok. 10 minut. Doprawić pieprzem i mieloną słodką papryką. Mintaja oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym i skropić sokiem z cytryny. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem do pieczenia, zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. Podawać z duszonym pomidorem i cukinią z kaszą kuskus i surówką z białej kapusty.

Składniki na surówkę z białej kapusty:

  • 100 g poszatkowanej białej kapusty
  • 50 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • posiekany koperek

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal437 kcal
Białka27 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo- ananasowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka (60 g)
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal133 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z czerwoną fasolą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 50 g czerwonej fasoli z puszki
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • ¼ małej czerwonej cebuli
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Czerwoną fasolę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal246 kcal
Białka8 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba graham (70 g) z zielono-czerwonym omletem z białek
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 garść szpinaku Baby Spinach
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 białka jaja
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Białko ubić na gęstą pianę (ale nie za gęstą, ma z łatwością wypływać z naczynia), wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal272 kcal
Białka15 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal191 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Risotto z kurczakiem, bakłażanem i ziarnami słonecznika
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g) drobno posiekanego
  • ¼ średniej małej czerwonej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 70 g pokrojonego w plasterki bakłażana
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 120 ml wywaru z warzywami
  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startego parmezanu lub innego twardego sera
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka, świeży tymianek (ok. 1 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

Plastry bakłażana grillować z obydwóch stron i przekroić na pół. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę  i chwilę podsmażyć. Dodać ryż i pozostawić na ogniu ok. 1 minuty, zwiększyć ogień, podlać winem i dusić, aż cały nadmiar wyparuje. Zalać wywarem, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać grillowanego bakłażana, parmezan, przyprawy, słonecznik i tymianek, delikatnie wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal453 kcal
Białka30 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Koktajl leśny

Składniki:

  • 120 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal128 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z czerwoną soczewicą
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 20 g soczewicy
  • 50 g ogórka zielonego
  • 2 łyżki kiełków
  • 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 suszony pomidor
  • garść roszponki

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Suszonego pomidora pokroić w paseczki, ogórka zielonego w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Do miseczki przełożyć roszponkę, soczewicę, dodać warzywa. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal255 kcal
Białka255 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany32 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z
    2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka zielonej herbaty bez cukru

Składniki na oliwkową pastę:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 zielonych oliwek bez pestek
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieć w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka16 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

II Śniadanie

  • Orzechowa owsianka
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cały orzech włoski
  • 2 orzechy laskowe
  • 2 orzechy nerkowca
  • 120 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany16 g

Obiad

  • Kasza gryczana z łososiem i warzywami.
  • Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 50 g łososia
  • ¼ małego bakłażana
  • 25 g marchewki
  • 50 g pieczarek
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 25 g pora
  • ½  małej czerwonej papryki (60 g)
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • 50 g kaszy gryczanej

Sposób przyrządzenia:

Łososia podzielić na mniejsze kawałki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. . Na suchej patelni podsmażyć zamarynowanego łososia, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z kaszą gryczaną.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal445 kcal
Białka19 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany48 g

Podwieczorek

  • 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty.
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal111 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z gruszką i ricottą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 40 g ricotty
  • ½ małej gruszki (70 g) pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 5 orzechów włoskich

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • ½ ząbka czosnku
  • odrobina syropu z agawy
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej gruszkę oprószoną cynamonem, za pomocą łyżeczki wyłożyć ricottę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal281 kcal
Białka9 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany22 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X