Dieta 1500 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego (70 g) posmarowane margaryną (5 g) ze sterolamiz orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na orzechowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 7 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka17 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Jabłkowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (170 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal223 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną perłową
  • Grillowana pierś z indyka z zielonym ryżem z sałatką z brokułu
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 150 g pomidorów z puszki
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
  • ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory dodać do gotującego się wywaru, wsypać ryż. wszystko gotować ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

Grillowana pierś z kurczaka:

  • 1 pojedyncza pierś z indyka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ posiekanego ząbka czosnku
  • pieprz, suszony tymianek 

Sposób przyrządzenia:

Z oleju rzepakowego, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i tymianku zrobić marynatę, którą natrzeć indyka. Odstawić na ok. 0,5 godziny. Grillować z obydwóch stron. Podawać z tymiankowymi ziemniaczkami i sałatką z brokułu i ogórka kiszonego.

Zielony ryż: 

  • 50 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka zielonego pesto

Sposób przyrządzenia: 

Ryż wymieszać z pesto. 

Sałata z kalafiora:

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki, blanszowanego
  • 1 mały ogórek zielony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 5 pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
  • 1  łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal535 kcal
Białka32 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany57 g

Podwieczorek

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy

Składniki:

  • 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 120 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal148 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Tosty z mozzarellą i czerwonym pesto
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plasterki mozzarelli light (30 g)
  • 2 plastry pomidora

Sposób przyrządzenia:

Kromeczki posmarować czerwonym Pesto, wyłożyć na nie po dwa plasterki mozzarelli, po plasterku pomidora, skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka14 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • Zielona herbata bez cukru

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal297 kcal
Białka18 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany42 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
  • 2 plastry melona

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Żurek
  • Papryka nadziewana zieloną soczewicą i kuskusem
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na żurek:

  • włoszczyzna: ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ małej cebuli, ¼ pora, po kawałku selera naciowego i korzeniowego
  • 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, 3 ziarenka pieprzu
  • ½  ząbka czosnku
  • kawałek suszonego grzyba
  • ½  łyżeczki majeranku,  pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 65 ml żurku (zakwasu)
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 mały ziemniak (50 g)

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, opłukać, większe podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 0,4 litra wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować warzywa na małym ogniu przez około 45 minut. Następnie wywar przecedzić. Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej rzepakowy. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 65 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Na koniec zaprawić żurek jogurtem, uprzednio wymieszanym ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ziemniakiem.

Nadziewana papryka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ średniej czerwonej papryki (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ ząbka czosnku drobno posiekanego
  • 30 g zielonej soczewicy
  • ½ małego dojrzałego pomidora (50 g) obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 6 czarnych oliwek (12 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 40 g kaszy kuskus ugotowanej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • pieprz, mielona słodka papryka, suszony tymianek
  • 1 duża czerwona papryka (180 g) 

Sposób przyrządzenia:

Zieloną soczewicę ugotować. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, pomidora i oliwki. Dusić ok. 5 minut. Dodać ugotowany kuskus, soczewicę, czosnek, uprażone na suchej patelni pestki dyni, przyprawy. Wymieszać. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda. Każdą z połówek faszerować przygotowanym farszem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal553 kcal
Białka22 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany74 g

Podwieczorek

  • Cytrusowe smoothie
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
  • ½ pomarańczy
  • ½ grejpfruta
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • otarta skórka z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka3 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany30 g

Kolacja

  • Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
  • Zielona herbata

Składniki: 

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w ćwiartki
  • ¼ ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
  • 4 oliwki zielone przekrojone na pół
  • ¼ papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ małego dojrzałego awokado (35 g) pokrojonego w plasterki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka mielona papryka, suszony tymianek

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Kurczaka zamarynować w oleju, pieprzu, tymianku i słodkiej mielonej papryce. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Na nich poukładać kurczaka i awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal279 kcal
Białka24 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany7 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z kolorowym twarożkiem
  • 150 ml napoju pomarańczowego 

Składniki na kolorowy twarożek:

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojonej w drobną kostkę

Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem. 

Składniki na napój pomarańczowy:

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 100 ml mleka sojowego 

Sposób przyrządzenia: 

Składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal296 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
  • 1  plaster ananasa (70 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Zupa fasolowa z pieczarkami
  • Moussaka z kaszą pęczak i sałatką z pomidorów
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • 20 g białej fasoli (gramatura dotyczy suchego ziarna) namoczonej w wodzie i ugotowanej
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 50 g małych pieczarek pokrojonych w  ćwiartki
  • 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować, dodać ziemniaka, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy.  Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pieczarki, białą fasolę. Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

Moussaka

  • 50 g zmielonego mięsa z udek z indyka
  • 30 g mozzarelli light pokrojonej w plastry
  • 150g bakłażana pokrojonego w plastry
  • 1 mały pomidor pokrojony w plastry (100 g)
  • 25g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, słodka mielona papryka, ¼ łyżeczki majeranku
  • 40 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Bakłażana grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Mielonego indyka wymieszać z oliwą i przyprawami. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć połowę plastrów bakłażana, wyłożyć na nie mięso, ułożyć pomidory, drugą warstwę plastrów bakłażana. Ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 20 minut. Moussakę podawać z łyżką jogurtu naturalnego z kaszą pęczak i sałatką z pomidorów. 

Składniki na sałatkę z pomidorów:

  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 

Sposób przyrządzenia: 

Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć do miseczki, wymieszać z oliwą, octem i ziołami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal522 kcal
Białka27 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki (140 g)
  • Szklanka wody

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Komosa ryżowa z bazylią i nerkowcami z papryką czerwoną

Składniki: 

  • 40g ugotowanej komosy ryżowej
  • ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (70 g)
  • 1 mała cebula szalotka (25 g)
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 posiekanych orzechów nerkowca
  • sok z ¼ cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka6 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
  • ½ pomarańczy (100 g)
  • Herbata zielona bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka13 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Smoothie z jabłkiem i gruszką 

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych)

Sposób przyrządzenia:

Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki) umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem
  • Klopsiki z tymiankiem z kaszą gryczaną z ogórkiem z cebulką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę: 

  • ½ posiekanego pęczka koperku
  • 1 łyżka ryżu
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru warzywnego dodać ryż, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz

i pozostawić na ok.10 minut.

Składniki na II danie:

  • 80 g mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • ¼ cebuli czerwonej
  • ½ tartej marchewki (50 g)
  • ½ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 40 g kaszy gryczanej

Sposób przyrządzenia:

Zmielone mięso drobiowe wymieszać z białkiem, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić czerwoną cebulę z czosnkiem. Dodać do mięsa, wymieszać

i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, dodać startą marchew, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Kurkumę, mąkę, jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem z cebulką.

Ogórek z cebulką:

  • 100 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal529 kcal
Białka29 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - gruszkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 suszona morela
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany28 g

Kolacja

  • Sałatka z pomidorem i białym serem na grzankach
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki: 

  • 1 średni pomidor (150 g)
  • 50 g chudego twarogu
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 garść sałaty roszponki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, suszone oregano
  • 2 cienkie kromeczki ciemnego pieczywa (2 x 20 g)

Sposób przyrządzenia:

Pomidora pokroić w ćwiartki, ser biały delikatnie pokruszyć, oliwki w plasterki. Wymieszać z roszponką, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, octem balsamicznym. Kromeczki posmarować za pomocą pędzelka oliwą, posypać oregano i przyrumienić z obydwóch stron na patelni grillowej. Na tak przygotowane grzanki wyłożyć sałatkę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal255 kcal
Białka14 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany24 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty, 1 główką rzodkiewki (30 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na paprykowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Ananasowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki: 

  • 2 grube plastry ananasa (140 g)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 120 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Łosoś w sosie pieczarkowym z ryżem i surówką z kiszonej kapusty
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na sos

  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½  małej cebuli
  • 30 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, przyprawy i dusić, aż pieczarki puszczą wodę, podlać odrobiną wody. Jogurt naturalny podprawić wodą z pieczarek i wlać do reszty sosu (należy przed wlaniem pieczarki ściągnąć z gazu). Wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. 

Składniki na łososia: (1 porcja)

  • 1 mały dzwonek łososia (100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy
  • 50 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Oliwę, cytrynę i przyprawy dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć łososia. Grillować z obydwóch stron. Podawać polane sosem z ryżem.

Składniki na surówkę: (2 porcje)

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kapustę opłukać pod zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać startą marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, oliwę i pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal509 kcal
Białka29 g
Tłuszcze26 g
Węglowodany40 g

Podwieczorek

  • Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańską wymieszać w miseczce i zalać jogurtem
z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Penne z fetą i cukinią
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 50 g makaronu penne
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 150 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 40 g fety
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować w wodzie z oliwą z oliwek. Cukinię pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie,  dodać pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Podawać posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka15 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 40 g cieciorki z puszki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka serka ricotta
  • ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę,oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka11 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany46 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal204 kcal
Białka12 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Zupa cukiniowo - pomidorowa z kaszą jaglaną
  • Grillowana pierś z kurczaka z zielonym pesto z dzikim ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 70 g cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

Sposób przyrządzenia: 

Plastry cukinii grillować z obydwóch stron na suchej patelni. Ugrillowane plastry przekroić na pół. Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać oliwę i dusić ok. 5 minut. Zalać wywarem warzywnym, wsypać kaszę jaglaną i gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać grillowaną cukinię. Podawać posypaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 1 pierś z kurczaka (100 g)
  • 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • 50 g dzikiego ryżu

Sposób przyrządzenia:

Czosnek wymieszać z oliwą, zielonym pesto, mieloną słodką czerwoną papryką. Powstałą pastą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z dzikim ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. 

Na sałatkę z kapusty pekińskiej: 

  • 1 liść kapusty pekińskiej posiekanej
  • ¼ czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w miseczce i wymieszać z jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal524 kcal
Białka34 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany49 g

Podwieczorek

  • Koktajl śliwkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal157 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka ze szpinakiem i białym serem
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 2 garście szpinaku Baby Spinach (40 g)
  • 1 mały ogórek  (50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 kromeczki chleba graham (70 g)
  • pieprz, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia: 

Szpinak opłukać i osuszyć. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Ser biały obtoczyć w bazylii i pieprzu, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kasza jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 ml wody
  • 1 gruszka (160 g)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • cynamon, 1 goździk

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka5 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany59 g

II Śniadanie

  • 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal212 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową

∙Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej niegazowanej)

Składniki: 

  • 50 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 średni pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 100 g polędwiczki wieprzowej zmielonej
  • ½ małej papryki (60 g)
  • 50 g cukinii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g mozzarelli light startej na tarce o grubych otworach
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię i paprykę, oprószyć pieprzem. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią dusić ok. 5 minut. Dodać zmieloną wieprzowinę. Na dno naczynia  żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut, na 5 minut przed wyciągnięciem posypać posiekaną mozzarellą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal519 kcal
Białka37 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany55 g

Podwieczorek

  • Pomarańczowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 6 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Omlet z brokułem
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 150 g brokułu ugotowanego na półtwardo i podzielonego na małe różyczki
  • ½ małej cebuli
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • pieprz, ½ ząbka czosnku, słodka mielona papryka

Sposób przyrządzenia:

Białka ubić na gęstą pianę, wymieszać z mąką, pieprzem, słodką mieloną papryką i nasionami słonecznika. Odstawić. W międzyczasie  na oliwie zeszklić cebulę wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i czosnkiem, dodać brokuł. Dusić ok. 5 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal305 kcal
Białka16 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany26 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X