Dieta 1500 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytniego, razowego (70 g) posmarowane margaryną ze sterolami (5 g) z orzechowym twarożkiem z 2 plastrami pomidora
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na orzechowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 7 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść z jogurtem widelcem na gładką masę, dodać posiekane orzechy włoskie, pieprz i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal294 kcal
Białka17 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Jabłkowa owsianka
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (170 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (8 g)
  • cynamon
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Płatki ugotować w wodzie. Dodać starte jabłko na grubej tarce (jabłko utrzeć ze skórką). Wymieszać z cynamonem. Dodać jogurt naturalny. Posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal223 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z ryżem
  • Boeuf Strogonow z pęczakiem z sałatką z kalafiora
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 150 g pomidorów z puszki
  • ½ małej marchewki (50 g)
  • 0,3 litra wywaru z włoszczyzny
  • ¼ łyżeczki bazylii, pieprz
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej pęczak

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Na suchą rozgrzaną patelnię, dodać pomidory z puszki, bazylię suszoną i pieprz. Podsmażyć ok. 10 minut. Tak przygotowane pomidory dodać do gotującego się wywaru, wsypać ryż. Wszystko gotować ok. 10 minut.

Składniki na II danie:

Boeuf Strogonow:

  • 100 g polędwicy wołowej pokrojonej w paski o grubości ok. 1 cm
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ½ ząbka czosnku pokrojonego w drobną kostkę
  • 100 g grzybów (mogą być mrożone)
  • ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sok z ¼ cytryny
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 40 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać grzyby i dusić ok. 10 minut. Wszystko przełożyć do miseczki. Na tę samą patelnię dodać wołowinę, paprykę i sok z cytryny. Chwilę pozostawić na ogniu i podlać wywarem z warzyw. Gotować ok. 5 minut. Dodać grzyby z cebulą i czosnkiem i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i pieprz. Wymieszać. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalafiora.

Sałata z kalafiora:

  • 100 g kalafiora podzielonego na różyczki, blanszowanego
  • 1 mały ogórek zielony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 5 pomidorków koktajlowych (60 g) przekrojonych na pół
  • 1  łyżka kiełków słonecznika (można zastąpić innymi)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu zrobić sos. Warzywa wymieszać z sosem w misce.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal532 kcal
Białka32 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy

Składniki:

  • 2 cienkie plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 120 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal148 kcal
Białka6 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany3 g

Kolacja

  • Sałatka z soczewicy z musztardowym sosem
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki:

  • 20 g zielonej soczewicy
  • ½ łodygi selera naciowego
  • kilka pomidorków koktajlowych drobno posiekanych
  • 40 g fety light pokruszonej
  • kilka posiekanych listków mięty

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ¼ cebuli szalotki pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Ugotowaną soczewicę wymieszać z pomidorkami, selerem naciowym i fetą. Polać sałatkę sosem i wymieszać z miętą. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal304 kcal
Białka14 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany31 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) 4 cienkimi plasterkami chudej szynki wołowej (40 g) z 2 listkami sałaty z plasterkami pomidora (50 g) z 4 paseczkami papryki czerwonej (40 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal297 kcal
Białka18 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany42 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami sera białego chudego (30 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 2 główkami rzodkiewki (40 g)
  • 2 plastry melona

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Żurek
  • Drobiowy kotlecik z zieleniną z dzikim ryżem i grillowanymi warzywami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na żurek:

  • Włoszczyzna: ½ małej marchewki, ½ małej pietruszki, ½ małej cebuli, ¼ pora, po kawałku selera naciowego i korzeniowego
  • 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, 3 ziarenka pieprzu
  • ½  ząbka czosnku
  • kawałek suszonego grzyba
  • ½  łyżeczki majeranku,  pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 65 ml żurku (zakwasu)
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 mały ziemniak (50 g)

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, opłukać, większe podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 0,4 litra wody i zagotować. Dodać ziela angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować warzywa na małym ogniu przez około 45 minut. Następnie wywar przecedzić. Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej rzepakowy. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć, aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 65 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Na koniec zaprawić żurek jogurtem, uprzednio wymieszanym ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ziemniakiem.

Składniki na II danie:

Drobiowy kotlecik z zieleniną:

  • 80 g zmielonej piersi z kurczaka
  • 1 białko
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 40 g dzikiego ryżu

Sposób przyrządzenia

W garnku zagotować wodę. W międzyczasie w misce wymieszać mięso z białkiem, bułką tartą, zieleniną, pieprzem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Uformować kotlecika. Gotować na wrzątku ok. 10 minut. Podawać z dzikim ryżem i grillowanymi warzywami.

Grillowane warzywa:

  • 100 g pokrojonego w plastry bakłażana
  • 100 g pokrojonej w plastry cukinii
  • 50 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia:

Cukinię i bakłażana grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Grillowane warzywa wymieszać z pomidorkami, oliwą, pieprzem i bazylią.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal529 kcal
Białka33 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany60 g

Podwieczorek

  • Cytrusowe smoothie
  • Szklanka wody 

Składniki:

  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych (10 g przed namoczeniem)
  • ½ pomarańczy
  • ½ grejpfruta
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 100 ml wody mineralnej
  • otarta skórka z ½ pomarańczy
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę i grejpfruta obrać z białych błonek i pozbawić pestek, umieścić w blenderze, dodać mleko ryżowe, wodę mineralną, skórkę pomarańczową, płatki owsiane i zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka3 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany30 g

Kolacja

  • Kasza jaglana pieczona z jabłkiem
  • Zielona herbata

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 średnie jabłko (160 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 10 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Wymieszać z tartym jabłkiem, cynamonem, olejem i orzechami włoskimi. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 - 15 minut.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal312 kcal
Białka5 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 mała bułeczka owsiana (50 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) kolorowym twarożkiem
  • 150 ml napoju pomarańczowego

Składniki na kolorowy twarożek:

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 25 g ogórka zielonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 paseczek czerwonej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała główka rzodkiewki (15 g) pokrojona w drobną kostkę

Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z serkiem wiejskim i doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na napój pomarańczowy:

  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy
  • 100 ml mleka sojowego

Sposób przyrządzenia:

Składniki wymieszać. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal296 kcal
Białka14 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Płatki żytnie z ananasem i mandarynką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki:

  • 2 łyżki płatków żytnich (20 g)
  • 1  plaster ananasa (70 g) pokrojonego w kostkę
  • 1 mała mandarynka (70 g) podzielona na cząstki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki żytnie wymieszać z jogurtem, pozostawić na ok. 0,5 godziny. Ananasa wymieszać z mandarynką, przełożyć do miseczki. Zalać wcześniej przygotowanym jogurtem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal222 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany38 g

Obiad

  • Zupa fasolowa z kurkami
  • Indyk duszony z warzywami i orzeszkami ziemnymi z kaszą jęczmienną i sałatką z pomidorów
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • 20 g białej fasoli (gramatura dotyczy suchego ziarna) namoczonej w wodzie i ugotowanej
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 50 g kurek
  • 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 listek laurowy
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować, dodać ziemniaka, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy.  Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać kurki, białą fasolę. Gotować ok. 5 minut. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

Kurczak z warzywami i orzeszkami ziemnymi:

  • 100 g mięsa z udźca indyka pokrojonego w kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych (70 g) przekrojonych na pół
  • kilka strączków zielonej fasolki szparagowej (50 g) ugotowanej na półtwardo
  • 1 łyżka groszku zielonego mrożonego (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 7 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 40 g kaszy pęczak
  • pieprz, mielona słodka papryka, curry

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać fasolkę szparagową i groszek zielony, chwilę podsmażyć, następnie dodać indyka, pomidorki koktajlowe, pieprz, curry, mieloną słodką paprykę, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Na koniec wymieszać z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi. Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką z pomidorów.

Składniki na sałatkę z pomidorów:

  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć do miseczki, wymieszać z oliwą, octem i ziołami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal529 kcal
Białka28 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany59 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z 1 plasterkiem chudej wędliny drobiowej (20 g) z sałatą i 2 plasterkami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki (140 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal150 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany24 g

Kolacja

  • Grzanki z bazyliowymi pomidorami i fetą

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 30 g sera feta light pokruszonego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przyrządzenia:

Kromeczki ciemnego pieczywa skropić oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 180o C z funkcją grilla, włożyć grzanki i rumienić z obydwóch stron. Pomidorki pokroić w ćwiartki, wymieszać z pokruszoną fetą, bazylią, oliwą, pieprzem i octem balsamicznym. Wyłożyć na grzanki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal323 kcal
Białka10 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z ½ jajka ugotowanego na twardo z 2 listkami sałaty z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) z 1główką rzodkiewki (20 g)
  • ½ pomarańczy (100 g)
  • Herbata zielona bez cukru

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka13 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Smoothie z jabłkiem i gruszką

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 łyżka namoczonych w wodzie płatków owsianych
  • 150 ml mleka ryżowego
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (zmielonych)

Sposób przyrządzenia:

Gruszkę i jabłko pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki), umieścić w blenderze, dodać namoczone płatki, mleko ryżowe i zmiksować na jednolitą masę.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka4 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem
  • Klopsiki z rukolą z kaszą gryczaną z ogórkiem z cebulką
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ posiekanego pęczka koperku
  • 1 łyżka ryżu
  • ¼ małej marchewki (25 g)
  • ¼ małego selera (25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Do gotującego się wywaru warzywnego dodać ryż, marchew i seler. Gotować ok. 15 minut. Jogurt naturalny podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą zupy, wymieszać. Dodać koperek, pieprz i pozostawić na ok. 10 minut.

Składniki na II danie: 

  • 80 g mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej rukoli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 białko jaja
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • ¼ cebuli czerwonej
  • ½ tartej marchewki (50 g)
  • ½ łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 40 g kaszy gryczanej

Sposób przyrządzenia:

Zmielone mięso drobiowe wymieszać z białkiem, pieprzem, rukolą i gałką muszkatołową. Na patelni na oleju rzepakowym poddusić czerwoną cebulę, kiełki i czosnek. Dodać do mięsa, wymieszać i uformować pulpeciki. Do małego garnka wlać ok. 120 ml wody, dodać startą marchew, posiekaną gałązkę selera naciowego, chwilę podgotować. Dodać pulpety i gotować ok. 15 minut. Kurkumę, mąkę, jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów. Doprawić sos pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem z cebulką.

Ogórek z cebulką:

  • 100 g ogórka zielonego pokrojonego w plasterki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszona bazylia

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal539 kcal
Białka30 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany54 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo - gruszkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 suszona morela
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w paseczki suszoną morelę. Zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany28 g

Kolacja

  • Makaron z marchewką i cukinią
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 30 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 mała marchewka (70 g) pokrojona w plasterki
  • 150 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka serka białego do smarowania (ok. 3 % tłuszczu)
  • pieprz, suszona bazylia, tymianek

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać marchewkę, podlać odrobiną wody i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię i dusić kolejne 10 minut. Doprawić pieprzem. Do warzyw dodać ugotowany makaron i serek do smarowania. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal245 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z paprykowym twarożkiem z 2 listkami sałaty , 1 główką rzodkiewki (30 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na paprykowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ małej pieczonej czerwonej papryki (70 g) (można również użyć konserwowej)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal308 kcal
Białka16 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany38 g

II Śniadanie

  • Ananasowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 2 grube plastry ananasa (140 g)
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 120 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu


Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z płatkami owsianymi, zarodkami i siemieniem lnianym. Odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać pokrojonego ananasa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal227 kcal
Białka9 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Tilapia w sosie pomidorowym z ryżem i brokułem z wody
  • Szklanka soku jabłkowego (100 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na sos:

  • 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½  małej cebuli (25 g)
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 30 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 50 g ryżu brązowego 

Sposób przyrządzenia:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać suszonego pomidora, świeżego pomidora, przyprawy i dusić ok. 5 minut, podlać wywarem i gotować ok. 10 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem z pomidorów i wlać do reszty sosu (należy przed wlaniem grzyby ściągnąć z gazu). Wymieszać z natką, ewentualnie doprawić do smaku.

Składniki na tilapię: (1 porcja)

  • 1 mały filet z tilapii (100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy

Sposób przyrządzenia:

Oliwę, cytrynę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę. Grillować z obydwóch stron. Podawać polane sosem z ryżem z brokułem.

Składniki na brokuł: 

  • 150 g brokułu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka uprażonych ziaren słonecznika
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Brokuł ugotować na półtwardo, ostudzić. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, słonecznik, oliwę i wymieszać.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal526 kcal
Białka29 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany57 g

Podwieczorek

  • Jogurt jagodowo - malinowy z otrębami
  • Szklanka wody


Składniki:

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego


Sposób przyrządzenia:

Otręby wymieszać z jogurtem naturalnym. Pozostawić na ok. 1 godzinę. Maliny i borówkę amerykańska wymieszać w miseczce i zalać jogurtem z otrębami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal1589 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany23 g

Kolacja

  • Pęczotto z czerwoną soczewicą i pomidorami
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 30 g kaszy pęczak
  • 20 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały pomidor (100 g) obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • wywar warzywny w stosunku 1:2 do kaszy
  • pieprz, posiekana świeża bazylia 


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pęczak, zalać wywarem i gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodać posiekanego pomidora, soczewicę, pieprz i bazylię. Delikatnie wymieszać i zostawić ok. 5 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal276 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Bułeczka pełnoziarnista (70 g) z pastą z cieciorki z 2 plastrami pomidora (50 g) i 2 listkami sałaty zielonej
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 40 g cieciorki z puszki
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka serka ricotta
  • ¼ cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii


Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę zmiksować na jednolitą masę, dodać ricottę, posiekanego suszonego pomidora, cebulę, oliwę, pieprz, posiekaną bazylię. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal322 kcal
Białka11 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany46 g

II Śniadanie

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego posmarowanego koncentratem pomidorowym (10 g) z rukolą z 4 plasterkami mozzarelli light (40 g) z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • 2 małe mandarynki
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal204 kcal
Białka12 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Zupa cukiniowo - pomidorowa z kaszą jaglaną
  • Grillowana pierś z indyka z zielonym pesto z kuskusem i sałatką z kapusty pekińskiej
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 70 g cukinii pokrojonej w plastry
  • 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii 


Sposób przyrządzenia:

Plastry cukinii grillować z obydwóch stron na suchej patelni. Ugrillowane plastry przekroić na pół. Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać oliwę i dusić ok. 5 minut. Zalać wywarem warzywnym, wsypać kaszę jaglaną i gotować ok. 15 minut. Na koniec dodać grillowaną cukinię. Podawać posypaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 100 g piersi z indyka
  • 1 mały ząbek czosnku drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • pieprz, mielona słodka papryka
  • 50 g kaszy kuskus


Sposób przyrządzenia:

Czosnek wymieszać z oliwą, zielonym pesto, mieloną słodką czerwoną papryką. Powstałą pastą natrzeć rozbitą delikatnie tłuczkiem pierś z indyka i pozostawić na ok. 0,5 godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą kuskus i surówką z kapusty pekińskiej.

Na sałatkę z kapusty pekińskiej:

  • 1 liść kapusty pekińskiej posiekanej
  • ¼ czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w miseczce i wymieszać z jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal516 kcal
Białka30 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany49 g

Podwieczorek

  • Koktajl śliwkowy
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów pszennych


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal157 kcal
Białka8 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Zielona sałatka z mozzarellą
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 1 garść szpinaku Baby Spinach (20 g)
  • 1 garść sałaty roszponki
  • 1 mały ogórek  (50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 40 g mozzarelli light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 kromeczki chleba graham (70 g)
  • pieprz, suszona bazylia


Sposób przyrządzenia:

Szpinak i roszponkę opłukać i osuszyć. Ogórka pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać w misce z oliwkami i kaparami. Mozzarellę obtoczyć w bazylii i pieprzu, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Wszystko polać sosem z oliwy z oliwek, czosnku, pieprzu i bazylii. Podawać z 2 grzankami z chleba graham.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal290 kcal
Białka14 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kasza jęczmienna z syropem z agawy i gruszkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  •   3 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 300 ml wody
  • 1 gruszka (160 g)
  • ½ łyżeczki syropu z agawy - można zastąpić miodem
  • 100 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • cynamon, 1 goździk


Sposób przyrządzenia:

Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do ugotowanej kaszy dodać mleko ryżowe i 1 goździk i chwilę podgotować. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, syrop z agawy, cynamon i ziarna słonecznika. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal298 kcal
Białka5 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany59 g

II Śniadanie

  • 1 mała bułeczka pełnoziarnista (50 - 60 g) posmarowana margaryną ze sterolami (5 g) z serkiem białym do smarowania light (3 %) - 30 g z 2 plasterkami chudej wędliny z 1 listkiem sałaty, 1 plasterkiem pomidora (25 g) garścią kiełków rzodkiewki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal212 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej niegazowanej)

Składniki:

  • 50 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 średni pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 100 g mielonego mięsa z podudzi z kurczaka
  • ½ małej papryki (60 g)
  • 50 g cukinii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g mozzarelli light startej na tarce o grubych otworach
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, suszona bazylia


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować. Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię i paprykę, oprószyć pieprzem. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, doprawić słodką mieloną papryką i bazylią, dusić ok. 5 minut. Dodać zmielonego kurczaka. Na dno naczynia  żaroodpornego wyłożyć makaron, na nim umieścić warzywa z kurczakiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut, na 5 minut przed wyciągnięciem posypać posiekaną mozzarellą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal538 kcal
Białka34 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Pomarańczowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ½ dużej pomarańczy (120 g) pokrojonej w kostkę
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 6 g posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon


Sposób przyrządzenia:

Pomarańczę przełożyć do miseczki, wymieszać z cynamonem. Zalać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal154 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Omlet z cukinią
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki:

  • 150 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 białka jaja
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • pieprz, ½ ząbka czosnku, słodka mielona papryka


Sposób przyrządzenia:

Białka ubić na gęstą pianę, wymieszać z mąką, pieprzem, słodką mieloną papryką i nasionami słonecznika. Odstawić. W międzyczasie  na oliwie zeszklić cebulę wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i czosnkiem, dodać cukinię. Dusić ok. 5 minut. Na warzywa wylać wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Pozostawić na małym ogniu do momentu ścięcia się masy.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal301 kcal
Białka14 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany27 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X