Dieta 1700 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek  z rukolą mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok. łyżce na 1 kanapkę
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 2 suszone morele (14 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Kolorowa zupa
  • Bakłażany zapiekane z kurczakiem z kaszą pęczak i sałatą z winegret
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  •  ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wywar warzywny zagotować.  Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać  posypane koperkiem. 

Składniki na II danie: 

Bakłażany zapiekane z kurczakiem:

  • 100 g bakłażana
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 suszone pomidory
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielona słodka papryka, pieprz, suszony tymianek
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Bakłażana pokroić w plastr, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie obficie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oliwie, mielonej słodkiej papryce, tymianku i soku z cytryny. Pozostawić na ok. 30 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 1 warstwę plastrów bakłażana, na nie wyłożyć kurczaka, posiekane suszone pomidory. Pokryć drugą warstwą plastrów bakłażana. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do
180o C. Podawać z kaszą pęczak i sałatą z winegret.

Sałata z winegret: 

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, osuszy, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal590 kcal
Białka30 g
Tłuszcze23 g
Węglowodany64 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo - orzechowy jogurt 

Składniki:

  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal172 kcal
Białka6 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Sałatka kalafiorowa z groszkiem

Składniki:

  • 100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 2 łyżki groszku zielonego konserwowego (40 g)
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (20 g)
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 2 plasterki polędwicy z indyka (20 g)
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g) 

Na sos:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem miodowo - jogurtowym. Sałatkę podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal355 kcal
Białka15 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany44 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal353 kcal
Białka16 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa curry z indykiem
  • Tagliatelle z zielonym pesto
  • 2 mandarynki (120 g)

Składniki na zupę:

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 70 g mięsa z podudzi z indyka
  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać

z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki. 

Składniki na II danie:

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek

Na pesto:

  • 25 g świeżych listków bazylii
  • 10 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • woda do ewentualnego rozrzedzenia pesto 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Bazylię, mielone migdały, oliwę z oliwek, parmezan, pieprz zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal585 kcal
Białka31 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany69 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy 

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 200 ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal171 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany14 g

Kolacja

  • Sałatka z soją i brokułem

Składniki: 

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
  • ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
  • 25 g soi

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka keczupu
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soję moczyć w wodzie przez całą noc. Gotować ok. 30 minut. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać ugotowaną soję. Wymieszać z sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (30 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka16 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany30 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru
 

Składniki na ziołowy twarożek: 

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany51 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi                           

Składniki: 

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %
  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca 

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem
  • Kasza gryczana z czosnkiem i pietruszką z grillowanym indykiem i sałatką
  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 200 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • 100 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 15 g ciemnego makaronu świderki
  • przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzenia: 

Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki. 

Składniki na II danie:

  • 100 g piersi z indyka
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • tymianek, słodka mielona czerwona papryka, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Pierś z indyka zamarynować w oleju rzepakowym, tymianku, pieprzu i słodkiej mielonej czerwonej papryce. Pozostawić na ok. 30 minut. Grillować z obydwóch stron. Kaszę gryczaną ugotować. Na oliwie podsmażyć chwilę czosnek, dodać kaszę gryczaną. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać parmezan, natkę pietruszki, pieprz. Wymieszać. Podawać z grillowanym indykiem i sałatką.

Na sałatkę:

  • 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

 Sposób przyrządzenia:

Pomidora, ogórka, cebulę przełożyć do miseczki. Wymieszać z oliwą, musztardą i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal598 kcal
Białka33 g
Tłuszcze25 g
Węglowodany59 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Sałatka makaronowa z fetą 

Składniki:

  • 40 g makaronu razowego świderki
  • 50 g sera feta light
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku 

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z fetą, warzywami i jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka14 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany34 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal346 kcal
Białka18 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany53 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem 

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g) 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką
  • Rozmarynowe risotto z kurczakiem i cieciorką
  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej) 

Składniki na krem z grzybów:

  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,4 litra wywaru warzywnego 
  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę

Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.

Składniki na II danie:

  • 20 g ryżu brązowego
  • 20 g ryżu dzikiego
  • 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 15 g ciecierzycy
  • szklanka wywaru z warzywami
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać ryże i chwilę smażyć. Następnie podlać winem i odparować jego nadmiar. Dodać kurczaka, i podlewać porcjami wywarem z warzyw co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę, rozmaryn, parmezan, pieprz. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal579 kcal
Białka31 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem 

Składniki na owocowy serek:

  • 40 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego 

Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka8 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany26 g

Kolacja

  • Sałatka z brokułem i wędliną

Składniki:

  • 150 g brokułu ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • 4 plasterki polędwicy sopockiej (40 g) pokrojonej w paseczki
  • 2 kromeczki pieczywa razowego (60 g)

Na sos:

  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal367 kcal
Białka17 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto – 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka19 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki: 

  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką
  • Ryba zapiekana z cukinią i mozzarellą z kaszą pęczak i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
  • 1 mandarynka

Składniki na zupę:

  • 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 1 średni ziemniaczek (70 g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
  • ½ małej marchewki (40 g)
  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

 Składniki:

  • 100 g filetu z dorsza
  • 30 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
  • 100 g cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak
Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny wymieszanym z olejem rzepakowym, bazylią i pieprzem cytrynowym. Zostawić na ok. 15 minut. Cukinię ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na niej ułożyć dorsza, plastry mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pomidora z czosnkiem i bazylią. Wyłożyć na rybę z mozzarellą i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalarepy i rzodkiewki. 

Sałatka warzywna: 

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól

 Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal594 kcal
Białka35 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany66 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)
  • 5 g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu 

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Sałatka z pieczarkami, czarną soczewicą i selerem naciowym

Składniki: 

  • 100 g małych pieczarek
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojonego w kostkę
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
  • 15 g czarnej soczewicy
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (60 g)

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Soczewicę ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal340 kcal
Białka13 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany13 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
  • Zielona herbata

Składniki na kolorowy serek:

  • 50 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30 g)

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka
  • Naleśniki z ricottą i jabłkami
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado
  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie: 

Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)

  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 1,5 %
  • 60 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki. 

Na  nadzienie:

  • 50 g ricotty
  • 1 małe jabłko (100 g) pokrojone w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę. Nadzienie podzielić na 2 części i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal590 kcal
Białka28 g
Tłuszcze28 g
Węglowodany69 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
  • 1 małe jabłko

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Kasza gryczana z papryką sezamem i orzechami włoskimi

Składniki: 

  • ½ papryki czerwonej (70 g)
  • ½ papryki zielonej (70 g)
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki 

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany37 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica
  • Czerwona herbata 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20 g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:
  • 3 kromki pieczywa razowego (90g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5g)
  • 3 plastry pomidora (100g)

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal354 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany45 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe
  • 100 g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • 16 g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Krem pomidorowy z mozzarellą
  • Dziki ryż z wołowiną i warzywami
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy (100 ml soku grejpfrutowego rozcieńczonego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na zupę:

  • ½ puszki pomidorów
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g startej białej mozzarelli light
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarellą i bazylią.

Składniki na II danie: 

  • 50 g dzikiego ryżu
  • 50 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażyć wołowinę, dodać warzywa, olej, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Ryż wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa. 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal564 kcal
Białka29 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany67 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal170 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany29 g

Kolacja

  • Komosa ryżowa z owocami i białym serem

Składniki: 

  • 30 g komosy ryżowej
  • ½ małej pomarańczy (100 g)
  • ½ gruszki (100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 70 g chudego twarogu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Komosę ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z komosą. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka20 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany42 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X