Dieta 1700 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) skropione oliwą z oliwek z rukolą mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy - po ok łyżce na 1 kanapkę.

  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych

  • 1 łyżka płatków żytnich

  • 1 łyżka płatków orkiszowych

  • 2 suszone morele (14 g)

  • 1 suszone jabłko (7 g)

  • 1 łyżka suszonej żurawiny

  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany46 g

Obiad

  • Barszcz czerwony z białą fasolą

  • Szaszłyki z kurczaka z ananasem z brązowym ryżem i sałatką z rzodkiewki i kalarepy

  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę:

  • ½ średniego buraka (50 g)

  • ½ małej marchewki (35 g)

  • ¼ małego selera (25 g)

  • ¼ średniej pietruszki (20 g)

  • 1 mały ziemniak (50 g)

  • 20 g ugotowanej białej fasoli (podana ilość dotyczy fasoli przed ugotowaniem)

  • 2 łyżki koncentratu z buraków

  • ½ kostki rosołowej bez soli

  • majeranek, suszona bazylia, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić w drobną kostkę zaleć ok 0,3 litra gorącej wody i gotować ok. 15 - 20 minut. Na koniec dodać koncentrat barszczu i ugotowaną białą fasolę. Doprawić do smaku majerankiem, bazylią i pieprzem.

Składniki na II danie:

Szaszłyki z kurczaka:

  • 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w grubsze paseczki.

  • ½ małej cebuli pokrojonej w plasterkiem

  • ¼ czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę

  • ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w grubszą kostkę

  • 1 plaster ananasa (30 g) pokrojonego w większą kostkę

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżka soku z cytryny

  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 50 g brązowego ryżu

Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć mięso wraz z warzywami i ananasem i pozostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie nabijać na przemian na patyczek do szaszłyków. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 20 - 25 minut. Podawać z brązowym ryżem i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.

Sałatka z rzodkiewki i kalarepy

Sposób przyrządzenia:

  • 100 g główek rzodkiewki

  • ½ małej kalarepy

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • pieprz, bazylia suszona

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewkę i kalarepę pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z przyprawami i oliwą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal584 kcal
Białka35 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany69 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo- orzechowy jogurt

Składniki:

  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach

  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal172 kcal
Białka6 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Sałatka z bobem i makrelą

Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałata

  • 50 gotowanego mrożonego bobu

  • 6 czarnych oliwek (12 g)

  • 2 główki rzodkiewki (40 g) pokrojone w plasterki

  • 1 mały ogórek konserwowym (50 g) pokrojony w kostkę

  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g) przekrojonych na pół

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 30 g wędzonej makreli

  • pieprz, posiekany koperek

  • 2 cienkie kromeczki pieczywa pełnoziarnistego (50 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, octu jabłkowego, pieprzu i posiekanego koperku. Na wierzchu poukładać makrelę. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal338 kcal
Białka14 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany31 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)

  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal353 kcal
Białka16 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 50 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)

  • 1 mała gruszka (100 g) starta na tarce o drobnych otworach

  • cynamonem

  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serekiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal250 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany39 g

Obiad

  • Zupa z kapusty czerwonej

  • Tagliatelle z suszonymi pomidorami i oliwkami

  • Szklanka rozcieńczonego soku grejpfrutowego (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej)

Składniki:

  • 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty

  • 1 mały ziemniak (50 g) pokrojonego w kostkę

  • ¼ małego kwaśnego jabłka (30 g) pokrojonego w kostkę

  • ¼ małej marchewki (25 g) pokrojonej w słupki

  • pieprz, gałka muszkatołowa

  • posiekany koperek

  • 0,4 litra wywaru warzywnego

Sposób przyrządzenia:

Poszatkowaną kapustę i marchewkę wrzucić do gotującego się wrzątku gotować ok 10 minut. Następnie dodać ziemniaka i jabłko. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić zupę pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Składniki na II danie:

  • 70 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek

  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 2 małe suszone pomidory (10 g) pokrojone w paseczki

  • 15 g czarnych oliwek

  • 30 g sera feta light

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • bazylia suszona i oregano suszone, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć ok 3 minut suszone pomidory, dodać pokrojonego w kostkę pomidora z posiekanym czosnkiem, dodać dusić ok 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki oliwki. Dodać ugotowany makaron. Doprawić do smaku bazylią i oregano. Na wszystko pokruszyć ser feta.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal585 kcal
Białka18 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany79 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego

  • ½ małego dojrzałego awokado

  • 2 gałązki selera naciowego

  • 200 ml maślanki

  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal171 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany14 g

Kolacja

  • Sałatka z pikantnym tofu

Składniki:

  • 100g sera tofu

  • 2 garście rukoli

  • 2 suszone pomidory

  • 120g pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżka kapar

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • ¼ strąka papryczki chilli

  • 2 plasterki świeżego imbiru

  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

  • ocet winny

  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Tofu pokroić w kostkę, amarynować w oleju, posiekanej papryczce chilli i tartym imbirze.
Grillować .Rukolę, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać grillowane tofu. Podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa (30g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal330 kcal
Białka17 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany29 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (90 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)

  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na ziołowy twarożek:

  • 50 g chudego twarogu

  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)

  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany51 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 50 g serka homogenizowanego 0 %

  • 2 kiwi (140 g) pokrojone w plasterki

  • 2 łyżki płatków orkiszowych

  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal247 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Kurczak z suszonymi śliwkami z kaszą jęczmienną perłową z grillowanym bakłażanem

  • Szklanka rozcieńczonego soku pomarańczowego (100 ml soku pomarańczowego z 150 ml wody minerlanej)

Składniki na II danie:

  • 100 g piersi z kurczaka

  • ½ łyżeczki skórki z limonki

  • 4 suszone śliwki

  • ¼ łyżeczki curry

  • ¼ łyżeczki tartego imbiru

  • pieprz

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1,5 % (50 g)

  • 50 g kaszy jęczmiennej

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 200 g bakłażana

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • słodka mielona papryka, suszone oregano

Sposób przyrządzenia:

Śliwki namoczyć w gorącej wodzie i drobno posiekać dodać startą skórkę z limonki i wymieszać. Pierś z kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować suszonymi śliwkami zawinąć w roladkę, którą zamarynować w jogurcie wymieszanym z olejem, imbirem, curry i pieprzem. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C. Podawać z kaszą jęczmienną i grillowanym bakłażanem. Bakłażana pokroić w plastry (ok 0,5 cm) oprószyć solą i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą, osuszyć. Grillować z obydwu stron. Plastry przekroić na pół, umieścić w miseczce, wymieszać z oliwą, oregano i słodką mieloną papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal575 kcal
Białka30 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)

  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal174 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Makaron penne z wędzonym łososiem i warzywami

Składniki:

  • 40 g makaronu razowego penne

  • 50 g wędzonego łososia

  • 1 mały pomidor (100 g)

  • 50 g ogórka zielonego

  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprzem

  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej

  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z łososiem, warzywami i jogurtowym sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka19 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany33 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)

  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal346 kcal
Białka18 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany53 g

II Śniadanie

  • Koktajl anansowo - truskawkowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)

  • 150 g truskawek

  • 150 ml mleka sojowego

  • 1 łyżka otrębów owsianych

  • 1 łyżka otrębów pszennych

  • 1 łyżeczka zarodków pszennych

  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką

  • Pieczona polędwiczka wołowa z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną z pomidorami

  • Rozcieńczony sok jabłkowy (100 ml soku jabłkowego wymieszanego z 150 ml wody mineralnej)

Składniki na krem z grzybów:

  • 100 g mrożonych grzybów leśnych

  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie

  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę

  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę

  • ¼ średnie cebuli (25 g) pokrojone w kostkę

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 1 gałązką świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego

  • 0,4 litra wywaru warzywnego

  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydóch stron i pokroić w kostkę

Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham

Składniki na II danie:

  • 100 g polędwicy wołowej

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • suszony tymianek, pieprz

  • 200 g szpinaku liściastego

  • ¼ małej cebuli

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • ½ ząbku czosnku

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

  • pieprz, gałka muszkatołowa

  • 40 g kaszy jaglanej

  • 1 suszony pomidor

  • 50 g przecieru pomidorowego

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę wołową natrzeć olejem rzepakowym, posypać tymiankiem i pieprzem. Przyrumienić z obydwóch stron na suchej patelni. Następnie włożyć na ok 5 - 10 minut do nagrzanego do 180o C piekarnika. Wyciągnąć odstawić na ok 3 minuty żeby mięso odpoczęło pokroić na ok 2 cm plastry. Podawać ze szpinakiem i pomidorową kaszą jaglaną. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, szpinak. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny, doprawić solą i gałką muszkatołową. Kaszę jaglaną ugotować. Wymieszać z przecierem pomidorowym i posiekanym suszonym pomidorem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal597 kcal
Białka34 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany67 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z owocowym serkiem

Składniki na owocowy serek:

  • 40 g serka białego do smarowania light (ok 3 % tłuszczu)

  • 50 g borówki amerykańskiej

  • 100 g malin

  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal158 kcal
Białka8 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany26 g

Kolacja

  • Sałatka z kalafiorem i wędliną

Składniki:

  • 150 g kalafiora ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki

  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę

  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka

  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę

  • ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę

  • 1 suszony pomidor

  • 4 plasterki polędwicy sopockiej (40 g) pokrojonej w paseczki

  • 2 kromeczki pieczywa razowego (60 g)

Na sos:

  • 1łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal364 kcal
Białka17 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (80 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)

  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal350 kcal
Białka19 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany47 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki:

  • ½ banana (60 g)

  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojone w kostkę (nie obierać ze skórki)

  • 150 ml mleka sojowego

  • 1 łyżeczka zarodków pszennych

  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)

  • cynamon, imbir mielony dla smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką

  • Grillowany dorsz z kaszą pęczak i sałatką warzywną

  • ½ dużej pomarańczy (120 g)

Składniki na zupę:

  • 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej

  • 1 średni ziemniaczek (70 g)

  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)

  • ½ małej marchewki (40 g)

  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie

  • 0,4 litra wywaru warzywnego

  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego

  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

Grillowany dorsz

Składniki:

  • 120 g fileta z dorsza

  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

  • ½ łyżeczki skórki z limonki

  • sok z ¼ limonki

  • pieprz cytrynowy

  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, skórki z limonki, tymianku, soku, pieprzu cytrynowego zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Podawać z kaszą pęczak i sałatką warzywną.

Sałatka warzywna:

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej

  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojonej w plasterki

  • ¼ małej cukinii (50 g), pokrojonej w plasterki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwy

  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natka pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal580 kcal
Białka33 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany69 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • 1/3 pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę

  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę

  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)

  • 5 g orzechów włoskich posiekanych

  • cynamon

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

  • cynamonem

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka6 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Sałatka z twarogiem z pieczywem

Składniki:

  • 3 liście sałaty lodowej (50 g) posiekanej

  • 1 mały pomidor pokrojony w ósemki (100 g)

  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki

  • ½ czerwonej papryki (70 g) pokrojonej w paseczki

  • ¼ małej cebuli (20 g) pokrojonej w piórka

  • otarta skórka z cytryny, pieprz, ostra czerwona papryka

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 50 g chudego twarogu

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (60 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • ½ łyżeczki suszonego koperku

Sposób przyrządzenia:

Twaróg pokroić w kostkę zamarynować w oleju rzepakowym, otartej skórce z cytryny, pieprzu, ostrej papryce. Odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie krótko rumienić na suchej patelni. Warzywa wymieszać z sosem w misce, ułożyć na nich twaróg. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal361 kcal
Białka16 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany36 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (90 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim

  • Zielona herbata

Składniki na kolorowy serek:

  • 50 g serka wiejskiego

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki

  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki

  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki

  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki

  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal349 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany12 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki

  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę

  • ¼ górka zielonego (50 g) pokrojony w półplasterki

  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki

  • 1 plaster białego sera (30 g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżka wody

  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko ppokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka

  • Naleśniki z farszem z ciecierzycy i kurczaka

  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado

  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu

  • ½ dużego ogórka (150 g)

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sok z cytryny (1 łyżka)

  • ½ ząbku czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje - ok 4 naleśników)

  • 100 g mąki pszennej graham

  • 1 jajko

  • 150 ml mleka 1,5 %

  • 60 ml wody mineralnej gazowanej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • sól

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 nalśniki.

Na farsz:

  • 50 g piersi z kurczaka

  • 15 g ciecierzycy namoczonej przez całą noc w wodzie

  • 1 mały pomidor (100 g) sparzony, brany ze skórki i pokrojony w kostkę

  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę

  • 50 g bakłażana pokrojonego w kostkę

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • pieprz, suszona bazylia, 1 łyżeczka świeżego posiekanego oregano

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić kostkę. Ciecierzycę gotować ok 30 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć warzywa ok 5 minut. Dodać kurczaka i dusić ok 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem i suszoną bazylią. Dodać posiekane oregano i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal584 kcal
Białka37 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany65 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok 3 %tłuszczu)- 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)

  • 1 małe jabłko

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal169 kcal
Białka7 g
Tłuszcze1 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Kuskus z brokułem czarnym sezamem i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 50 g ugotowanego na półtwardo brokuła

  • 50 g kaszy kuskus

  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 10 g prażonych posiekanych orzechów nerkowca

  • pieprz, świeża bazylia posiekana- ok 1 łyżki

Kaszę zalać wrzątkiem i pozostawić do wchłonięcia wody. Odcedzić i od razu wymieszać z oliwą i czarnym sezamem. Dodać podzielonego na różyczki brokuła, posiekane nerkowce, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal351 kcal
Białka12 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany14 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica

  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • ½ małej cebuli (20 g)

  • pieprz, szczypta soli posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:

  • 3 kromki pieczywa razowego (90 g)

  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (5 g)

  • 3 plastry pomidora (100 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal354 kcal
Białka13 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany45 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe

  • 100 g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • 16 g płatków orkiszowych

  • 2 białka jaja

  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni. Białka ubić na gęstą pianą z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Krem pomidorowy z mozzarellą

  • Tagliatelle z indykiem i warzywami

Składniki na zupę:

  • ½ puszki pomidorów

  • ¼ małej cebuli

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 20 g startej białej mozzarelli light

  • 250 ml wywaru warzywnego

  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.

Składniki na II danie:

  • 70 g makaronu tagliatelle

  • 75 g piersi z indyka pokrojonej w paseczki

  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę

  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki

  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki

  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka

  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok 3 %)

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym podsmażyć indyka na złocisty kolor, dodać warzywa. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal572 kcal
Białka35 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany63 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka płatków owsianych

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal170 kcal
Białka6 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany29 g

Kolacja

  • Kolorowy ryż z owocami i białym serem

Składniki:

  • 15 g ryżu parabolicznego

  • 15 g ryżu dzikiego

  • 1 małe jabłko (100 g)

  • ½ gruszki (100 g)

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 50 g chudego twarogu

  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować. Gruszkę i jabłko pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z ryżem. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal340 kcal
Białka14 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany46 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X