Dieta 2000 kcal

powrót

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (100 g) skropione oliwą z oliwek  z rukolą, mozzarellą light (40 g) pokrojoną w cienkie plasterki z 3 plastrami pomidora (100 g) z kilkoma listkami bazylii i kiełkami rzeżuchy po ok. łyżce na 1 kanapkę.
  • Zielona herbata bez cukru
  • Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal495 kcal
Białka23 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany60 g

II Śniadanie

  • Kolorowe musli z jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 suszona morela (7 g)
  • 1 suszone jabłko (7 g)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g jogurtu naturalnego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane wymieszać z orkiszowymi, z posiekanymi suszonymi owocami i zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal199 kcal
Białka7 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany36 g

Obiad

  • Kolorowa zupa
  • Cukinia zapiekana z kurczakiem z kaszą pęczak i sałatą z winegret
  • Szklanka soku jabłkowego bez cukru

Składniki na zupę:

  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • ½ małej marchewki (50 g) pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • majeranek, suszona bazylia, pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Wywar warzywny zagotować.  Dodać pokrojoną marchewkę i gotować ok. 7 minut. Dodać pomidora, ogórka i kukurydzę. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec doprawić do smaku. Podawać  posypane koperkiem.

Składniki na II danie:

Cukinia zapiekana z kurczakiem:

  • 100 g cukinii
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 suszone pomidory
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielona słodka papryka, pieprz, suszony tymianek
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut. Po tym czasie obficie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Grillować z obydwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki i zamarynować w oliwie, mielonej słodkiej papryce, tymianku i soku z cytryny. Pozostawić na ok. 30 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć 1 warstwę plastrów cukinii, na nie wyłożyć kurczaka, posiekane suszone pomidory. Pokryć drugą warstwą plastrów cukinii. Zapiekać ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do  180o C. Podawać z kaszą pęczak i sałatą z winegret.

Sałata z winegret: 

Składniki:

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Sałatę umyć, osuszyć podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Polać sosem przygotowanym z oliwy, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal669 kcal
Białka35 g
Tłuszcze24 g
Węglowodany78 g

Podwieczorek

  • Jabłkowo - orzechowy jogurt

Składniki:

  • 1 małe jabłko starte na tarce o dużych otworach
  • 10 g posiekanej mieszanki dowolnych orzechów
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • cynamon, 1 łyżeczka oleju waniliowego

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal202 kcal
Białka9 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z bakłażanem i groszkiem

Składniki:

  • 100 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki groszku zielonego konserwowego (40 g)
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (20 g)
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 2 plasterki polędwicy z indyka (20 g)
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
  • mielona słodka papryka, curry, pieprz

Na sos:

  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Bakłażana oprószyć pieprzem, słodką mielona papryką i curry. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Warzywa umieścić w misce, wymieszać z sosem miodowo - jogurtowym. Sałatkę podawać z 2 kromkami ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal382 kcal
Białka15 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany50 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) z 3 plasterkami pieczonego schabu w ziołach (30 g) z 3 listkami sałaty z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Szklanka jogurtu pitnego do 2 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal527 kcal
Białka28 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany67 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 25 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • ½  małej gruszki (50 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal207 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa curry z indykiem
  • Tagliatelle z papryką i oliwkami
  • 2 mandarynki (120 g)

Składniki na zupę:

  • szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 70 g mięsa z podudzi z indyka
  • 1 średni ziemniak (70 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej marchewki (25 g) pokrojonej w plasterki 
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry, ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • posiekana swieża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę podudzia z indyka. Gotować ok. 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew i gotować jeszcze ok. 15 minut. Jogurt wymieszać z przyprawami, podprawić wywarem i połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną kolendrą lub natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 80 g pełnoziarnistego makaronu, np. wstążek
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki zielonej pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w kostkę
  • 6 czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pieprz, słodka mielona papryka
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać papryki, oliwki, czosnek. Dusić ok. 5 - 10 minut. Dodać słonecznik, ugotowany makaron, parmezan i natkę pietruszki, doprawić do smaku. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal661 kcal
Białka34 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany83 g

Podwieczorek

  • Koktajl ogórkowo - selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 250 ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal190 kcal
Białka10 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany17 g

Kolacja

  • Sałatka z czerwoną soczewicą i kalafiorem

Składniki:

  • 100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 7 pomidorków koktajlowych (120 g) przekrojonych na pół
  • ¼ żółtej papryki (40 g) pokrojonej w paseczki
  • 25 g czerwonej soczewicy

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka keczupu
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać z sosem. Podawać z 2 kromeczkami ciemnego pieczywa (70 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal417 kcal
Białka16 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany57 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego pieczywa (100 g) z ziołowym twarożkiem z 3 plastrami pomidora (100 g) i papryką (50 g)
  • Szklanka maślanki

Składniki na ziołowy twarożek: 

  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % (25 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Chudy twaróg utrzeć z oliwą i jogurtem na jednolitą masę, dodać posiekane zioła, pieprz i wymieszać. Ziołowym twarożkiem posmarować pieczywo, rozłożyć na kanapkach po plastrze pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal461 kcal
Białka27 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany67 g

II Śniadanie

  • Serek homogenizowany light z kiwi i orzechami włoskimi z płatkami orkiszowymi

Składniki:

  • 25 g serka homogenizowanego 0 %
  • 1 kiwi (80 g) pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 10 g posiekanych orzechów nerkowca

Sposób przyrządzenia:

Na dnie salaterki umieścić plasterki kiwi, pokryć serkiem homogenizowanym. Posypać wymieszanymi płatkami orkiszowymi z orzechami włoskimi. 
  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z gruszkowym serkiem

Składniki na gruszkowy serek:

  • 25 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • ½  małej gruszki (50 g) starta na tarce o drobnych otworach
  • cynamon
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą konsystencję. Tak przygotowanym serkiem posmarować pieczywo chrupkie.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka7 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany24 g

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem
  • Kasza pęczak z czosnkiem i koperkiem z grillowanym kurczakiem i sałatką
  • Szklanka  soku pomarańczowego bez cukru

Składniki na zupę:

  • 100 g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 250 ml wywaru z włoszczyzny
  • 30 g ciemnego makaronu świderki
  • przyprawy: pieprz, posiekana natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wywar z włoszczyzny i zagotować. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać pieprz. Podsmażone pomidory dodać do wywaru i gotować wszystko jeszcze ok. 10 minut . Gotować wszystko ok. 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 80 g piersi z kurczaka
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • tymianek, słodka mielona czerwona papryka, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka zamarynować w oleju rzepakowym, tymianku, pieprzu i słodkiej mielonej czerwonej papryce. Pozostawić na ok. 30 minut. Grillować z obydwóch stron. Kaszę gryczaną ugotować. Na oliwie podsmażyć chwilę czosnek, dodać kaszę gryczaną. Smażyć ok. 5 minut. Na koniec dodać parmezan, koperek, pieprz. Wymieszać. Podawać z grillowanym kurczakiem i sałatką.

Na sałatkę:

  • 1 mały pomidor (100 g) pokrojony w kostkę
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w plasterki
  • ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pomidora, ogórka, cebulę przełożyć do miseczki. Wymieszać z oliwą, musztardą i pieprzem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal708 kcal
Białka32 g
Tłuszcze25 g
Węglowodany87 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Szklanka wody
  • Koktajl ogórkowo - selerowy

Składniki:

  • 150 g ogórka zielonego
  • ½ małego dojrzałego awokado
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 250 ml maślanki
  • posiekany koperek, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal190 kcal
Białka9 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany25 g

Kolacja

  • Sałatka makaronowa z mozzarellą

Składniki:

  • 60 g makaronu razowego świderki
  • 40 g mozzarelli light
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 50 g ogórka zielonego
  • ¼ żółtej papryki (40 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, pieprz
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki. Ugotowany makaron wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą, warzywami i sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal417 kcal
Białka16 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany57 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (10 g) i koncentratem pomidorowym (15 g) z roszponką (po małej garści na każdą kanapkę) z 3 plastrami polędwicy z kurczaka (30 g) z ogórkiem (50 g) i żółtą papryką (50 g)
  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal406 kcal
Białka22 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany62 g

II Śniadanie

  • Koktajl ananasowo - truskawkowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • 2 plastry ananasa (100 g)
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżka nasion słonecznika (10 g)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

Obiad

  • Zupa krem grzybowy z grzanką
  • Rozmarynowe risotto z kurczakiem i czarną soczewicą
  • Szklanka soku jabłkowego bez cukru

Składniki na krem z grzybów:

  • 100g mrożonych grzybów leśnych
  • 2 suszone grzyby (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • ¼ małej marchewki (15 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ małej pietruszki (10 g) pokrojona w kostkę
  • ¼ średniej cebuli (25 g) pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 cienka kromeczka pieczywa graham (25 g) - przyrumienić na patelni grillowej z obydwóch stron i pokroić w kostkę

Sposób przyrządzenia:

Grzyby leśne rozmrozić. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z posiekanymi suszonymi grzybami, dodać marchewkę, pietruszkę i grzyby. Dusić ok. 5 minut. Po tym czasie zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać gałązkę rozmarynu, listek laurowy, ziarenka pieprzu. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć rozmaryn, listek laurowy. Zupę zmiksować na jednolitą masę. Podawać z grzankami z chleba graham.

Składniki na II danie:

  • 50 g ryżu brązowego
  • 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 15 g czarnej soczewicy
  • szklanka wywaru z warzywami
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub suszonego, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Czarną soczewicę ugotować. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać ryż brązowy i chwilę smażyć. Następnie podlać winem i odparować jego nadmiar. Dodać kurczaka i podlewać porcjami wywarem z warzyw, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę, rozmaryn, parmezan, pieprz. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal671 kcal
Białka32 g
Tłuszcze20 g
Węglowodany91 g

Podwieczorek

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) posmarowane margaryną miękką z owocowym serkiem

Składniki na owocowy serek:

  • 20 g serka białego do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu)
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • 2 listki posiekanej mięty lub suszonej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Borówkę amerykańską wymieszać z malinami i utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać z serkiem, miętą i olejkiem. Serek nałożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal235 kcal
Białka9 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany37 g

Kolacja

  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem

Składniki:

  • 150 g brokułu ugotowanego na półtwardo, podzielonego na różyczki
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g) pokrojony w kostkę
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w piórka
  • ¼ małej żółtej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • ¼ małej czerwonej papryki (40 g) pokrojonej w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym (40 g)
  • 1 łyżka uprażonych pestek dyni
  • 2  kromeczki pieczywa razowego (70 g)

Na sos:

  • 1łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie warzywa wraz z tuńczykiem przełożyć do miski. Wymieszać z sosem i pestkami dyni. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal404 kcal
Białka20 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany45 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 duża grahamka (100 g) posmarowana margaryną miękką ze sterolami (10 g) z zielonym twarożkiem (50 g chudego twarogu wymieszać z 1 łyżką zielonego pesto - 10 g) z 3 plastrami pomidora (100 g) i ogórkiem zielonym (50 g)
  • Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal529 kcal
Białka29 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany69 g

II Śniadanie

  • Zielony koktajl

Składniki:

  • ½ banana (60 g)
  • 1 dojrzałe kiwi (70 g) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego w kostkę (nie obierać ze skórki)
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • cynamon, imbir mielony dla smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka10 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany31 g

Obiad

  • Kapuśniak z cieciorką
  • Ryba zapiekana z papryką, cebulą i mozzarellą z kaszą pęczak i sałatką z rzodkiewki i kalarepy
  • Szklanka soku ananasowego bez cukru 

Składniki na zupę:

  • 150 g kiszonej kapusty przepłukanej w zimnej wodzie i poszatkowanej
  • 1 średni ziemniaczek (70 g)
  • 2 łyżki cieciorki konserwowej (30 g)
  • ½ małej marchewki (40 g)
  • 2 suszone grzybki (3 g) namoczone w gorącej wodzie
  • 0,4 litra wywaru warzywnego
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • poszatkowany koperek

Sposób przyrządzenia:

Kapustę podlać ½ szklanki wody, dodać namoczone posiekane grzybki. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać gorący wywar warzywny, pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać cieciorkę. Podawać posypane koperkiem. 

Składniki na II danie:

Składniki:

  • 100 g filetu z dorsza
  • 30 g mozzarelli pokrojonej w plastry
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego i obranego ze skórki
  • 35 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 35 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • 25 g cebuli pokrojonej w plasterki
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz cytrynowy, suszona bazylia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza skropić sokiem z cytryny wymieszanym z olejem rzepakowym, bazylią i pieprzem cytrynowym. Zostawić na ok. 15 minut. Papryki i cebulę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na niej ułożyć dorsza, plastry mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 10 minut. W międzyczasie na oliwie podsmażyć pomidora z czosnkiem i bazylią. Wyłożyć na rybę z mozzarellą i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z kalarepy i rzodkiewki.

Sałatka warzywna:

  • ¼ małej kalarepy (30 g) pokrojonej
  • 3 główki rzodkiewki (50 g) pokrojone w plasterki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, świeża posiekana natka pietruszki, sól

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut żeby się zmacerowały. Po tym czasie spłukać nadmiar wody, ususzyć. Wymieszać z oliwą, pieprzem i natka pietruszki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal700 kcal
Białka36 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany89 g

Podwieczorek

  • Cytrusowy jogurt

Składniki:

  • ⅓ pomarańczy (80 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ mandarynki (35 g) pokrojonej w kosteczkę
  • ½ dojrzałego kiwi (35 g)
  • 10 g orzechów włoskich posiekanych
  • cynamon
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Sposób przyrządzenia:

Owoce zmiksować na jednolitą konsystencję, wymieszać z cynamonem, orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka6 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany21 g

Kolacja

  • Sałatka z pieczarkami, czerwoną soczewicą i natką pietruszki.

Składniki:

  • 100 g małych pieczarek
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę
  • 15 g czerwonej soczewicy
  • ½ małego jabłka (50 g) pokrojonego
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)

Na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obgotować w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 5 minut. Warzywa wraz z ostudzonymi pieczarkami przełożyć do miseczki, dodać natkę ,wymieszać z sosem. Podawać z pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal362 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany47 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 3 kromki chleba razowego (100 g) posmarowane margaryną miękką ze sterolami (5 g) z kolorowym serkiem wiejskim
  • Zielona herbata
  • 1 średnia pomarańcza (220 g)

Składniki na kolorowy serek:

  • 50 g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 czarnych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 5 zielonych oliwek (10 g) pokrojonych w plasterki
  • 1 suszony pomidor z zalewy (8 g) odsączony i pokrojony w paseczki
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal468 kcal
Białka15 g
Tłuszcze72 g
Węglowodany72 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (40 g) z sałatką z białym serem

Składniki na sałatkę z białym serem:

  • garść sałaty roszponki
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • ¼ ogórka zielonego (50 g) pokrojonego w plasterki
  • 1 główka rzodkiewki (20 g) pokrojona w plasterki
  • 1 plaster białego sera (30 g)

Na sos:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka wody
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Warzywa przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać z sosem. Na wszystko pokruszyć biały ser. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal241 kcal
Białka12 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Chłodnik z awokado i ogórka
  • Naleśniki z ricottą i truskawkami
  • Szklanka soku marchwiowego

Składniki na chłodnik:

  • ½ małego awokado
  • 200 ml maślanki 1,5 % tłuszczu
  • ½ dużego ogórka (150 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • ½ ząbka czosnku, pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Awokado zmiksować z maślanką, czosnkiem, sokiem z cytryny. Przelać do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego, koperek. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Składniki na II danie:

Na naleśniki: (2 porcje – ok. 4 naleśników)

  • 100 g mąki pszennej graham
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 1,5 %
  • 60 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać. Na suchej patelni usmażyć 4 naleśniki.

Na  nadzienie:

  • 50 g ricotty
  • 150 g mrożonych truskawek
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Ricottę zmiksować z rozmrożonymi, odsączonymi truskawkami i cynamonem.  Nadzienie podzielić na 2 części i rozsmarować na dwóch naleśnikach. Naleśniki złożyć w trójkąt.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal693 kcal
Białka29 g
Tłuszcze25 g
Węglowodany92 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa orkiszowego (30 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (ok. 3 % tłuszczu) - 30 g z 1 plastrem pomidora (35 g) z 1 listkiem sałaty i kilkoma paseczkami papryki (30 g)
  • 1 średnie jabłko

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal190 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany36 g

Kolacja

  • Penne z papryką sezamem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • ½ papryki czerwonej (70 g)
  • ½ papryki zielonej (70 g)
  • 60 g makaronu penne
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g prażonych posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz, świeża bazylia posiekana – ok. 1 łyżki 

Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z oliwą i sezamem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekane orzechy włoskie, pieprz i bazylię. Delikatnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal390 kcal
Białka15 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany44 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Ziołowa jajecznica
  • Szklanka kefiru do 2 % tłuszczu

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (20 g)
  • pieprz, szczypta soli, posiekany świeży tymianek - 1 łyżka lub ½ łyżeczki suszonego

Sposób przyrządzenia: 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Wbić jajko, dodać pieprz, sól i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Podawać z pieczywem z pomidorem.

Dodatkowo:

  • 3 kromki pieczywa razowego (100 g)
  • margaryna miękka ze sterolami do smarowania pieczywa (10 g)
  • 3 plastry pomidora (100 g)

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal520 kcal
Białka22 g
Tłuszcze21 g
Węglowodany61 g

II Śniadanie

  • 2 ciasteczka orkiszowe
  • 100 g jogurtu naturalnego

Składniki na ciasteczka owsiane:

  • 16 g płatków orkiszowych
  • 2 białka jaja
  • 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni.  Białka ubić na gęstą pianę z cukrem brzozowym. Wymieszać z płatkami, olejkiem waniliowym, olejem. Delikatnie wymieszać. Uformować ciasteczka. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka14 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Krem pomidorowy z mozzarellą
  • Kasza gryczana z wołowiną i warzywami
  • Szklanka soku grejpfrutowego

Składniki na zupę:

  • ½ puszki pomidorów
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20 g startej białej mozzarelli light
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • posiekana świeża bazylia, oregano, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory z puszki. Chwilę poddusić. Zalać wywarem i gotować ok. 10 minut. Zmiksować. Dodać pieprz, oregano. Wymieszać. Podawać posypaną tartą mozzarella i bazylią.

Składniki na II danie:

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 50 g chudej wołowiny pokrojonej w paseczki
  • 50 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 40 g papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 40 g papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • ½ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka serka białego do smarowania light (ok. 3 %)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, suszona bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażyć wołowinę, dodać warzywa, olej, podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut (warzywa mają być chrupkie). Dodać serek biały, przyprawy i wymieszać. Kaszę wyłożyć na talerz, ułożyć na nim duszone warzywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal594 kcal
Białka28 g
Tłuszcze70 g
Węglowodany70 g

Podwieczorek

  • 1 jabłko (160 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płatków owsianych

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal200 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Kolacja

  • Komosa ryżowa z owocami i białym serem

Składniki:

  • 50 g komosy ryżowej
  • ½ małej pomarańczy (100 g)
  • ½ gruszki (100 g)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 70 g chudego twarogu
  • cynamon

Sposób przyrządzenia:

Komosę ugotować. Gruszkę i pomarańczę pozbawioną błonek pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem i wymieszać. Podsmażyć chwilę na oleju słonecznikowym. Owoce wymieszać z komosą. Na wszystko pokruszyć biały ser.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal405 kcal
Białka23 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany53 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X