Dieta 1300 kcal

powrót

Śniadanie

  • 1 grahamka (70 g) z pastą z białego sera i łososia z 2 plastrami pomidora (50 g).
  • Zielona herbata bez cukru.
Składniki na pastę:
  • 25 g białego chudego sera
  • 20 g łososia z puszki
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 1płaska łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Biały ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać posiekanego łososia, jogurt naturalny, koperek, pieprz. Wszystko wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka16 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany40 g

II Śniadanie

  • Otrębowy jogurt z ananasem.
  • Szklanka wody.
Składniki:
  • 2 plastry ananasa naturalnego (120 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka otrębów gryczanych
Sposób przyrządzenia:

Ananasa pokroić w kostkę, ułożyć na dnie szklanki. Otręby wymieszać z jogurtem, odstawić na ok. 10 minut. Tak przygotowanym jogurtem zalać ananasa.


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Krem z pieczarek z grzankami.
  • Ryż z fasolką szparagową i kurczakiem.
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki na zupę:
  • 100 g pieczarek
  • ¼ średniej cebuli (25 g)
  • ¼ białej części pora
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5%
  • 1 cienka kromeczka ciemnego pieczywa
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz, 1kostka rosołowa bez soli, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrzadzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora posiekać. Przyrumienić w garnku bez dodatku tłuszczu, następnie dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem do momentu, aż pieczarki puszczą soki. Zalać wywarem warzywnym, dodać kostkę rosołową i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować, dodać pieprz. Podawać z grzankami, posypane natką pietruszki. Grzanki natrzeć ząbkiem czosnku, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Składniki na II danie:
  • 20 g ryżu brązowego
  • 20 g ryżu dzikiego
  • ¼ średniej cebuli
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 70 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • wywar warzywny w stosunku 1:2 do ryżu
  • pieprz, gałka muszkatołowa, posiekana świeża batka pietruszki, tymianek suszony, 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:

Fasolkę szparagową umyć i ugotować (powinna być chrupiąca), kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w cytrynie, tymianku i pieprzu. Na paleni rozgrzać olej rzepakowy, zeszklić cebulę, dodać dwa rodzaje ryżu i chwilę podsmażyć, dodać kurczaka, zalać wywarem i gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały wywar. Na koniec dodać masło, fasolkę szparagową, pieprz, gałkę i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszać.

 


     

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal454 kcal
Białka27 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany48 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy z kurczaka (20 g) z 2 listkami sałaty i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g).
  • 1mandarynka.
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal129 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Kolorowa sałatka z kalafiorem i polędwicą sopocką.
  • Herbata owocowa bez cukru.
Składniki:
  • 100 g kalafiora podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 5 żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 5 czerwonych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół (50 g)
  • 5 g ogórka zielonego pokrojonego w półplasterki 
  • ⅓ czerwonej papryki (50 g) pokrojonej w kosteczkę
  • 3 plastry polędwicy sopockiej (50 g) pokrojonej w paseczki
Na sos:
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, curry
  • 1 kromka ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:

Warzywa wymieszać z wędliną i sosem. Sałatkę podawać z 1 kromką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal262 kcal
Białka14 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany26 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki pieczywa orkiszowego (70 g) z 4 cienkimi plasterkami mozzarelli (40 g) z 2 plastrami pomidora, skropione łyżeczką oliwy z oliwek ze świeżymi listkami bazylii.
  • Zielona herbata bez cukru.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal271 kcal
Białka12 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany34 g

II Śniadanie

  • Musli orzechowe z jogurtem naturalnym.
  • Szklanka wody.
Składniki na musli:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1łyżka otrębów pszennych
  • 2 migdały
  • 2 orzechy laskowe
  • 1 orzech włoski
  • 2 orzechy nerkowca
Sposób przyrządzenia:

Migdały i orzechy uprażyć na suchej patelni. Posiekać, wymieszać z płatkami i zalać jogurtem naturalnym.

Dodatkowo:

  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka9 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Roladki wieprzowe z kaszą i sałatką z ogórka zielonego.
  • 2 małe mandarynki (100 g).
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki:
  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1suszony pomidor pokrojony w paseczki
  • 1 paseczek żółtej papryki (20 g) pokrojony w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g kaszy pęczak
  • 1ząbek czosnku
  • pieprz, curry, papryka czerwona słodka mielona
Sposób przyrządzenia:

Kapary wymieszać z suszonym pomidorem. Polędwiczkę wieprzową delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, słodką czerwoną papryką i posmarować z 1 strony musztardą. Na mięso wyłożyć wymieszane warzywa (nakładać na stronę posmarowaną musztardą), zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Za pomocą pędzelka posmarować roladkę olejem rzepakowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i sałatką z ogórka (ogórka pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą, curry i musztardą).

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal454 kcal
Białka28 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany52 g

Podwieczorek

  • 2 plastry ananasa (120 g).
  • 8 orzechów nerkowca.
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka2 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z makaronem razowym i grillowanymi warzywami.
  • Czerwona herbata bez cukru.
Składniki:
  • 50 g makaronu razowego świderki
  • 50 g cukini pokrojonej w plasterki
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 50 g żółtej papryki pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, suszone oregano i bazylia
Sposób przyrządzenia:

Warzywa umieścić w misce, dodać oliwę z oliwek i przyprawy, wymieszać. Warzywa grillować na patelni grillowej. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal269 kcal
Białka10 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (70 g) skropione oliwą z 2 plasterkami polędwicy z indyka (20 g) z 1 plasterkiem sera żółtego light (zawartość tłuszczu 23 %) z 2 listkami sałaty lodowej z rzodkiewką (20 g) i papryką czerwoną (20 g).
  • Czerwona herbata bez cukru.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal268 kcal
Białka14 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Jogurt naturalny z ananasem i mango z orzechami włoskimi.
  • Szklanka wody.
Składniki:
  • 100 g ananasa
  • 50 g mango
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:

Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Jogurt naturalny wymieszać z otrębami. Owoce zalać jogurtem z otrębami i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal194 kcal
Białka7 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany28 g

Obiad

  • Zupa kalafiorowa.
  • Pulpety wołowe z ziołami z kaszą jęczmienną perłową i surówką z marchewki ze słonecznikiem.
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki na zupę:
  • 100 g kalafiora
  • ½ małej marchewki (30 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • ½ małej pietruszki (25 g)
  • ¼ małego selera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, ½ kostki rosołowej bez soli
Sposób przyrządzenia:

Kalafiora podzielić na różyczki, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka pokroić w kostkę (ziemniaka w większą). Do garnka wlać ok. 0,4 litra wody, zagotować. Warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową. Wszystko gotować ok. 20 minut. Jogurt naturalny podprawić wywarem, dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku pieprzem.

Składniki na II danie:

  • 100 g zmielonej chudej wołowiny
  • białko jaja
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 10 g namoczonej w wodzie grahamki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 30 g kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia marchewka (70 g)
  • ½ małego jabłka (25 g)
  • ½ łyżeczki nasion słonecznika
  • pieprz, tymianek, listek laurowy i ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:

Zmieloną wołowinę umieścić w misce, dodać namoczoną grahamkę, olej rzepakowy, białko, koperek, natkę pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki, które gotować w wodzie z zielem angielskim i listkiem laurowym, aż będą miękkie . Podawać z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki. Marchewkę i jabłko utrzeć na tarce o drobnych otworach, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, słonecznik i wymieszać.


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal462 kcal
Białka33 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany45 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (20 g) z ogórkowym twarożkiem i papryką (20 g).
  • Szklanka wody.
Składniki na ogórkowy twarożek:
  • 30 g serka białego do smarowania light 3 %
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • pieprz
  • ½ łyżeczki koperku
Sposób przyrządzenia:

Ogórka utrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z serkiem, pieprzem i koperkiem. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa. Kanapkę posypać pokrojoną w kostkę papryką.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal122 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z fetą i kiełkami z grzanką z ciemnego pieczywa.
  • Herbata owocowa bez cukru.
Składniki:
  • 30 g fety o obniżonej zawartości tłuszczu (12 %)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 suszone pomidory
  • kilka zielonych oliwek (ok. 6 sztuk)
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków (dowolnych)
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kilka listków świeżej bazylii
Na sos:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:

Fetę pokroić w kostkę. Pomidorki i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę, sałatę w paski, suszone pomidory i bazylię drobno posiekać. Sałatę wymieszać z kiełkami i wyłożyć na talerz. Na sałacie poukładać pomidorki, paprykę, oliwki, suszone pomidory. Na wszystko poukładać pokrojoną w kostkę fetę, wszystko polać sosem i posypać posiekanymi listkami bazylii. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal258 kcal
Białka11 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) z pastą z jajka i awokado z ogórkiem zielonym (25 g).
  • Zielona herbata bez cukru.
Składniki na pastę:
  • ½ jajka ugotowanego na twardo
  • ¼ awokado (30 g)
  • ½ ząbka czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • ½ łyżeczki szczypiorku
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Jajko drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać awokado, skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt naturalny, pieprz, szczypiorek. Wymieszać. Przygotowaną pastę wyłożyć na 2 kromeczki pieczywa orkiszowego, rozłożyć ogórka zielonego.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal267 kcal
Białka11 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany31 g

II Śniadanie

  • Jogurt gruszkowo - jabłkowy.
  • Szklanka wody.
Składniki:
  • ½ średniego jabłka (70 g)
  • ½ małej gruszki (60 g)
  • 1 posiekany orzech włoski
  • 1 łyżka płatków pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:

Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z płatkami owsianymi i zarodkami. Odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać owoce, posiekane orzechy włoskie i wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal197 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany29 g

Obiad

  • Zupa z selera naciowego i pora.
  • Grillowana pierś z kurczaka z czerwonym ryżem i sałatką z roszponką.
  • Szklanka wody z cytryna.
Składniki na zupę:
  • ½ małego pora (50 g) - najlepiej po połowie części białej i części zielonej
  • 2 gałązki selera naciowego (20 g) pokrojony w paseczki
  • 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 250ml wywaru z włoszczyzny
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:

Pora pokroić w paseczki. Pora i seler naciowy poddusić na oleju rzepakowym w garnku. Zalać gorącym wywarem z włoszczyzny, dodać ziemniaka. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną natką pietruszki.

Składniki na II danie:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, curry, papryka słodka mielona
Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka natrzeć musztardą wymieszaną z olejem, pieprzem, curry i słodką mieloną papryką. Zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie grillować z obydwóch stron.

Składniki na czerwony ryż:

  • 50 g brązowego ryżu
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 suszony pomidor
  • suszona bazylia, pieprz
Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekanego suszonego pomidora i świeżego. Dusić ok. 5 minut. Dodać ryż, pieprz i bazylię. Wymieszać.

Składniki na sałatkę z roszponką:

  • garść sałaty roszponki
  • 50 g ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
  • 2 główki rzodkiewki (30 g) pokrojonej w plasterki
  • ¼ małej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet winny
  • 1łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:

Z oliwy, soku z cytryny, octu winnego zrobić sos. Warzywa wymieszać w miseczce i polać sosem.


Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal453 kcal
Białka26 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany49 g

Podwieczorek

  • Koktajl z kiwi i owocami.
Składniki:
  • ½ dojrzałego kiwi
  • 150 g truskawek
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka8 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka nicejska.
  • Zielona herbata bez cukru.
Składniki:
  • ⅓ puszki tuńczyka w sosie własnym (60 g)
  • ½ małej czerwonej cebuli (25 g)
  • ½ jajka ugotowanego na twardo
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
Na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • ½ małego ząbka czosnku drobno posiekanego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Sałatę rzymską podrzeć na mniejsze kawałki, wymieszać z oliwkami i kaparami. Wyłożyć na talerz, ułożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko. Wszystko polać sosem. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa (35 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal269 kcal
Białka18 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany18 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Kanapki z twarożkiem i awokado.
  • Zielona herbata bez cukru.
Składniki:
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka posiekanych pestek dyni
  • pieprz, papryka słodka mielona
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • 4 cienkie plasterki awokado (20 g)
Sposób przyrządzenia:

W miseczce ugnieść widelcem twaróg z jogurtem. Dodać posiekane pestki dyni, pieprz i mieloną słodką czerwoną paprykę. Wymieszać ze szczypiorkiem. Pastę wyłożyć na kanapki, ułożyć na nich po dwa plasterki awokado.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal277 kcal
Białka17 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany37 g

II Śniadanie

  • Żółty koktajl.
Składniki:
  • ⅔ szklanki mleka sojowego
  • 1 plaster ananasa (50 g)
  • ½ małego jabłka (60 g)
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka zarodków pszennych
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal198 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Zupa minestrone.
  • Mintaj pieczony w pomidorach z pęczakiem i surówką z białej kapusty.
  • Szklanka wody z cytryną.
Składniki :
  • ½  małego ziemniaka (25 g)
  • ¼ małej cebuli
  • ¼ małej marchewki
  • 1 mała łodyga selera naciowego (10 g)
  • 20g cukinii
  • 4 strączki fasolki szparagowej (20 g)
  • 20 g poszatkowanej kapusty włoskiej
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skóry i pokorjonego w kostkę
  • ½ ząbka czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka parmezanu lub innego twardego sera
  • 0,3 litra wywaru z kostki warzywnej bez soli
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek przesmażyć w oliwie na szklisto na patelni. Dodać ziemniaki, seler i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając,  przełożyć do garnka. Wlać wywar z kostki, doprowadzić do wrzenia, dodać pomidora. Gotować przez ok. 5 min., następnie dodać cukinię, fasolkę szparagową i kapustę. Znów doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.  Podawać posypane parmezanem.

Składniki na II danie:

  • 100 g filetu z mintaja
  • 2 plastry pomidorach (50 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak
  • pieprz cytrynowy, świeża bazylia, odrobina soli niskosodowej
Sposób przyrządzenia:

Filet z mintaja oprószyć odrobiną soli, pieprzem cytrynowym i skropić oliwą z oliwek. Umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem do pieczenia, ułożyć na nim 2 plasterki pomidora, zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok. 10 minut. Podawać z kaszą pęczak i surówką z białej kapusty.

Składniki na surówkę z białej kapusty:

  • 100 g poszatkowanej białej kapusty
  • 50 g startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal454 kcal
Białka27 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Jogurt jabłkowo-ananasowy.
  • Szklanka wody.
Składniki:
  • ½ jabłka (60 g)
  • 1 plaster ananasa
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 %
Sposób przyrządzenia:

Jabłko i ananasa pokroić w kostkę. Zalać jogurtem wymieszanym z płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal133 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany22 g

Kolacja

  • Sałatka z cieciorką.
  • Herbata owocowa bez cukru.
Składniki:
  • 60 g cieciorki konserwowej
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • ¼ małej czerwonej cebuli
  • 1 mały pomidor pokrojony w kostkę
  • pieprz, świeża bazylia, posiekana natka pietruszki
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (35 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać z oliwą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal255 kcal
Białka7 g
Tłuszcze13 g
Węglowodany28 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 bułeczka grahamka (50 g) z zielono - czerwonym omletem.
  • Herbata owocowa bez cukru.
Składniki:
  • 1 garść szpinaku Baby Spinach
  • ½ małego pomidora sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, chwilę poddusić, dodać umyty szpinak. Dusić ok. 5 minut. Jajko roztrzepać z pieprzem, wylać na warzywa. Rumienić z obydwóch stron. Omlet przekroić na pół. Rozłożyć na dwóch połówkach bułki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal256 kcal
Białka12 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany27 g

II Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego z serkiem chrzanowym (1 łyżka serka białego do smarowania 3 % wymieszać z ½ łyżeczki chrzanu) z 2 plasterkami wędliny drobiowej (20 g) z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g) i 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) posypane natką pietruszki.
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal191 kcal
Białka12 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany26 g

Obiad

  • Leczo z kaszą.
  • Rozcieńczony sok grejpfrutowy bez cukru (150 ml soku wymieszanego z 100 ml wody mineralnej.
Składniki:
  • 75 g mięsa z podudzi z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • ¼ małej papryki czerwonej
  • ¼  małej papryki zielonej
  • ¼ małej papryki  żółtej
  • ¼ średniej cukinii
  • kilka pieczarek
  • ¼ małej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, pieprz
Sposób przyrządenia:

Kurczaka zamarynować w oleju, pieprzu i słodkiej czerwonej papryce. Cukinię pokroić w plasterki, papryki w paseczki, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. W garnku podsmażyć mięso, zalać ½ szklanki wody i gotować ok. 5 minut. Dodać warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodką czerwoną paprykę. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Podawać z kaszą jęczmienną.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal447 kcal
Białka23 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Koktajl leśny.
Składniki:
  • 120 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml kefiru
  • 1 łyżka otrębów pszennych
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal128 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany16 g

Kolacja

  • Sałatka z ryżem i czerwoną soczewicą.
  • Herbata zielona bez cukru.
Składniki:
  • 30 g ryżu brązowego
  • 20 g soczewicy
  • 50 g ogórka zielonego
  • 2 łyżki kiełków
  • 6 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 suszony pomidor
Na sos:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Ryż i soczewicę ugotować. Suszonego pomidora pokroić w paseczki, ogórka zielonego w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Do miseczki przełożyć ugotowany ryż, soczewicę, dodać warzywa. Wymieszać z sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal269 kcal
Białka9 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany35 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego (40 g) z oliwkowym twarożkiem z 2 listkami sałaty z 2 plastrami pomidora (50 g).
  • Szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Składniki na oliwkową pastę:
  • 50 g chudego twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 5 zielonych oliwek bez pestek
  • 5 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić ½ łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:

Twaróg rozgnieść w miseczce z jogurtem i oliwą na gładką masę, dodać posiekane czarne i zielone oliwki, oregano. Wymieszać. Na pieczywie rozłożyć twarożek, po listku sałaty i po plasterku pomidora.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka16 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany28 g

II Śniadanie

  • Orzechowa owsianka.
  • Szklanka wody.
Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 cały orzech włoski
  • orzechy laskowe
  • 2 orzechy nerkowca
  • 120 ml mleka sojowego
Sposób przyrządzenia:

Owsiankę ugotować na mleku sojowym. Wymieszać z posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal195 kcal
Białka9 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany16 g

Obiad

  • Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i warzywami.
  • Rozcieńczony sok jabłkowy bez cukru (150 ml soku jabłkowego rozcieńczonego z 100 ml wody mineralnej).
Składniki:
  • 50 g mięsa z udek z kurczaka
  • ¼ małego bakłażana
  • 25 g marchewki
  • 50 g pieczarek
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 25 g pora
  • ½  małej czerwonej papryki (60 g)
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, sól
  • 50 g makaronu razowego
Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w paseczki, zamarynować w marynacie zrobionej z 1 łyżeczki oleju rzepakowego, tartego imbiru, 1 łyżki sosu sojowego, pieprzu, pozostawić na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obrać marchew i pokroić ją w słupki, cebulę posiekać w kostkę, pora w plasterki, paprykę w paseczki. Na suchej patelni podsmażyć zamarynowane mięso, dodać cebulę i podsmażyć ok. 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, pieczarki i dusić wszystko do momentu, aż warzywa będą chrupkie. Na koniec dodać drugą łyżeczkę oleju rzepakowego, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. Podawać z makaronem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal432 kcal
Białka20 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany56 g

Podwieczorek

  • 1 kromka chleba orkiszowego (35 g) z łososiem z puszki (20 g) z 2 plastrami pomidora (50 g) z 4 plasterkami ogórka zielonego (25 g) i 1 listkiem sałaty.
  • Szklanka wody.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal126 kcal
Białka7 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany18 g

Kolacja

  • Sałatka z gruszką i mozzarellą
  • Herbata owocowa bez cukru
Składniki:
  • ⅓ kulki mozzarelli
  • ½ małej gruszki
  • 2 łyżki dowolnych kiełków
  • 5 orzechów włoskich
Na sos:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • ½ ząbka czosnku
  • odrobina syropu z agawy
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:

Roszponkę wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz. Ułożyć na niej pokrojoną w plasterki gruszkę, pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wszystko posypać posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal273 kcal
Białka12 g
Tłuszcze15 g
Węglowodany21 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X