Dieta 1200 kcal

powrót

Śniadanie

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (żytnio - razowego lub orkiszowego) (70 g) skropione oliwą (1 łyżeczka) z 4 cienkimi plasterkami wędliny drobiowej (40 g) z 2 listkami sałaty lodowej z 2 plastrami pomidora (50 g) i 1 główką rzodkiewki (20 g) pokrojonej w plasterki
  • Zielona herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal246 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany33 g

II Śniadanie

  • 1 średnie jabłko (190 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • Szklanka wody mineralnej 

Sposób przyrządzenia:

Otręby i płatki owsiane wymieszać z jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal189 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa krem z papryki z pestkami dyni
  • Potrawka z kurczaka z marchewką i cukinią z kaszą jęczmienną perłową i sałatką z ogórka kiszonego
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na zupę krem z papryki: 

  • 1 mała papryka (140 g) pokrojona w paseczki
  • ½ małego pomidora (50 g) sparzonego, obranego ze skórki pokrojonego w kostkę
  • włoszczyzna (1 marchewka, ¼ małego selera, pietruszka, ¼ pora)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, mielona słodka papryka, bazylia
  • 1 łyżeczka (5 g) pestek dyni uprażonych na suchej patelni

Sposób przyrządzenia: 

Do garnka wlać ok. 0,3 litra wody i zagotować. Dodać umytą i obraną włoszczyznę. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 40 minut. W międzyczasie na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać paprykę i pomidora, dusić ok. 10 minut. Z gotującego się wywaru wyciągnąć włoszczyznę, dodać do niego podduszoną cebulę z papryką i pomidorem. Gotować ok. 10 minut. Na koniec zmiksować mieloną słodką paprykę i pieprz. Wymieszać. Posypać pestkami dyni. 

Składniki na II danie: 

Na potrawkę z kurczaka:

  •  1 mała pierś z kurczaka (100 g)
  • 1 malutka marchewka (50 g) pokrojona w cienkie plasterki
  • ½ małej cukinii (75 g) pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • pieprz, słodka mielona papryka, suszona bazylia
  • 30 g kaszy jęczmiennej perłowej

Sposób przyrządzenia: 

Na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać marchewkę i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać cukinię, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawić pieprzem, mieloną słodką papryką. Podlać wodą (ok. 50 ml) i dusić ok. 10 minut. Z wody i mąki zrobić zawiesinę, dodać do mięsa z warzywami. Gotować ok. 5 minut. Doprawić bazylią. Podawać z kaszą i sałatką z ogórka kiszonego. 

Na sałatkę z ogórka kiszonego : 

  • 1 mały ogórek kiszony (50 g)
  • kilka pomidorków cherry (50 g)
  • ¼ małej cebuli (15 g) pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½  łyżeczki musztardy
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki przekroić na pół, ogórka kiszonego pokroić na półplastry, przełożyć do miseczki, dodać cebulę, oliwę, musztardę, oprószyć pieprzem. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal408 kcal
Białka28 g
Tłuszcze17 g
Węglowodany35 g

Podwieczorek

  • 120 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)
  • 1 płaska łyżka prażonych płatków migdałowych
  • Szklanka wody 

Sposób przyrządzenia: 

Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem naturalnym. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi (płatki migdałowe prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal121 kcal
Białka5 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany10 g

Kolacja

  • Sałatka z fetą i wędliną
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu (12 %)
  • 2 plasterki polędwicy z indyka pokrojonej w paseczki 

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać fetę i wędlinę. Podawać z 1 kromeczką pieczywa (30 g).

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal237 kcal
Białka13 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany22 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki pieczywa żytnio - razowego (70 g) skropione 1 łyżeczką oliwy z oliwek z 2 plastrami białego sera chudego (40 g) z papryką (25 g) i 2 plastrami pomidora (50 g)
  • Herbata owocowa bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal244 kcal
Białka13 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany35 g

II Śniadanie

  • Płatki orkiszowe z malinami i orzechami włoskimi
  • Szklanka wody

Składniki:

  •  2 łyżki płatków orkiszowych
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 cały orzech włoski
  • 50 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 % tłuszczu (2 łyżki)

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane ugotować w wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki. Dodać maliny, jogurt naturalny. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal180 kcal
Białka8 g
Tłuszcze6 g
Węglowodany25 g

Obiad

  • Balsamiczny indyk z pieczonymi ziemniaczkami z sałatką z brokułu i bakłażana
  • 1 pomarańcza
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki:

  • 100 g piersi z indyka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • pieprz, słodka mielona papryka, suszone oregano i suszona bazylia, suszony rozmaryn
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia: 

Pierś z indyka zamarynować w marynacie (1 łyżeczka oleju rzepakowego, sok z cytryny, ocet balsamiczny, musztarda miodowa). Zostawić na ok. 30 minut. Ziemniaczki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z oliwą i rozmarynem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200o C przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Zamarynowaną pierś z indyka grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z brokułu i bakłażana.

 Na sałatkę:

  • 100 g brokułu podzielonego na różyczki i ugotowanego na półtwardo
  • 100 g bakłażana pokrojonego w grubą kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia: 

Bakłażana podsmażyć na złocisty kolor na oliwie z oliwek, ostudzić. Następnie wymieszać z oliwą i  ziołami.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal435 kcal
Białka27 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany50 g

Podwieczorek

  • Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 150 ml maślanki 0,5 % tłuszczu
  • 150 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki otrębów pszennych

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal116 kcal
Białka8 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany17 g

Kolacja

  • Grzanki z mozzarellą i pomidorem
  • Czerwona herbata

Składniki:

  • 2 cienkie kromki chleba orkiszowego (50 g)
  • 4 cienkie plasterki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 plastry pomidora (100 g)
  • kilka listków bazylii
  • suszona bazylia i oregano

Sposób przyrządzenia:

Kromeczki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Rozłożyć na nich po 2 plasterki mozzarelli, po 2 plastry pomidora. Oprószyć suszonymi bazylią i oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180o C na funkcji grilla przez ok. 10 minut.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal240 kcal
Białka12 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany27 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 1 bułeczka pełnoziarnista (70 g) z kolorowym twarożkiem
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na twarożek: 

  • 50 g serka wiejskiego light
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ małego ogórka (50 g)
  • 1 główka rzodkiewki
  • 1 pasek czerwonej papryki
  • 1 pasek zielonej papryki
  • pieprz, ¼ łyżeczki ziół prowansalskich 

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę, serek, zioła i wymieszać. Tak przygotowany twarożek rozłożyć na bułeczce.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal259 kcal
Białka12 g
Tłuszcze40 g
Węglowodany5 g

II Śniadanie

  • Sałatka warzywna z mozzarellą z 2 kromeczkami chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego
  • Szklanka wody 

Składniki: 

  • kilka pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 1 listek sałaty lodowej
  • ½ gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka dowolnych kiełków (rzodkiewki lub brokułu)
  • 40 g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu (8,5 %) - 40 g
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • suszone oregano, pieprz
  • 2 kromeczki chrupkiego pieczywa pełnoziarnistego 

Sposób przyrządzenia:

Pomidorki przekroić na pół, dodać pokrojoną w kosteczkę gałązkę selera naciowego, kiełki, sałatę lodową, pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwę, pieprz i oregano. Wymieszać. Podawać z chrupkim pieczywem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal178 kcal
Białka11 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany15 g

Obiad

  • Makaron z fetą i szpinakiem
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki: 

  • 60 g razowego spaghetti
  • 1 suszony pomidor
  • 6 czarnych oliwek
  • 30 g fety light (12 %) pokrojonej w kostkę
  • 2 garście szpinaku (100 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa 

Sposób przyrządzenia: 

Makaron ugotować z 1 łyżką oliwy z oliwek. Pestki dyni uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać oliwę, posiekanego suszonego pomidora, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki, szpinak, pieprz, gałkę muszkatołową.  Dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany makaron i duszony szpinak z fetą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal408 kcal
Białka19 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany49 g

Podwieczorek

  • Jabłkowy jogurt
  • Szklanka wody

Składniki:

  • 1 małe jabłko lub ½ średniego (100 g)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka płatków owsianych
  • cynamon, olejek waniliowy 

Sposób przyrządzenia: 

Jabłko utrzeć na tarce o dużych otworach. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, kilka kropelek olejku waniliowego, wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal124 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany19 g

Kolacja

  • Sałatka z kurczakiem i grzankami
  • Herbata owocowa

Składniki: 

  • 50 g piersi z kurczaka
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 suszony pomidor
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ strąka papryczki chili
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • pieprz, curry, mielona słodka czerwona papryka - można użyć również gotowej mieszanki garam masala
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30 g)

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • ocet winny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Pieczywo pokroić w kostkę i rumienić na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180o C. Kurczaka zamarynować w oleju, posiekanej papryczce chili i tartym imbirze, curry i mielonej słodkiej papryce. Grillować z obydwóch stron. Mieszankę sałat, przekrojone pomidorki, posiekane suszone pomidory, kapary, grzanki wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz. Na wszystko poukładać kurczaka pokrojonego w plasterki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka15 g
Tłuszcze10 g
Węglowodany25 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego (70 g) posmarowane musztardą miodową z 2 cienkimi plasterkami polędwicy sopockiej (15 g) z 1 plasterkiem sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (20 g) (do 23 %) z 2 listkami sałaty z ogórkiem zielonym (50 g) i rzodkiewką (20 g)
  • Herbata bez cukru

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal261 kcal
Białka15 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany30 g

II Śniadanie

  • Orzechowy jogurt z owocami leśnymi
  • Szklanka wody 

Składniki: 

  • 100 g malin
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 orzechy nerkowca
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 orzech laskowy
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Maliny z borówką amerykańską przełożyć do miseczki. Dodać posiekane orzechy. Wszystko zalać jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal178 kcal
Białka8 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany21 g

Obiad

  • Pomarańczowy krem z marchwi z grzanką
  • Faszerowany pomidor
  • Szklanka wody z cytryną

 Składniki na zupę:

  • 0,2 kg marchewki
  • ½ małej cebuli
  • ½ małej pomarańczy
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • wywar warzywny (ok. 0,5 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
  • przyprawy: odrobina soli, przyprawa masala
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa (30 g) na grzanki

Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok, za pomocą wyciskarki do cytrusów, lub za pomocą rąk (uważając żeby w soku nie było pestek).W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić, jak cebula się lekko zbrązowi, dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i dusić, aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu, aż marchew będzie miękka, zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z 1 kromki ciemnego pieczywa.

Składniki na faszerowaną paprykę:

  • 1 duży mięsisty pomidor (200 g)
  • 50 g mielonej chudej wołowiny
  • ½ małej cebuli
  • 5 pieczarek
  • 30 g kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, świeży rozmaryn 

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować. Pomidora  umyć, odkroić górną część, wydrążyć środek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego, zeszklić cebulę, dodać wydrążony środek pomidora, pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż cały nadmiar wody z grzybów i pomidora wyparuje. Do miski przełożyć zmieloną wołowinę, ugotowaną kaszę, duszone pieczarki z pomidorem, cebulą, koncentrat pomidorowy, posiekany świeży rozmaryn, przyprawy. Wymieszać. Wypełnić farszem pomidora, przykryć odciętą górą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok. 25 minut.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal420 kcal
Białka21 g
Tłuszcze14 g
Węglowodany51 g

Podwieczorek

  • 1 kromeczka pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego (20 g) z rzodkiewkowym twarożkiem
  • Szklanka wody

Składniki na rzodkiewkowy twarożek:

  • 30 g sera białego chudego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • 2 główki rzodkiewki (30 g)
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ser przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać jogurt, startą lub pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę, pieprz. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowany twarożek wyłożyć na kromeczkę chrupkiego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal121 kcal
Białka10 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany15 g

Kolacja

  • Kasza jaglana z warzywami
  • Czerwona herbata bez cukru

Składniki: 

  • 50 g kaszy jaglanej
  • ¼ czerwonej małej papryki (35 g)
  • ¼ zielonej małej papryki (35 g)
  • kilka pomidorków cherry lub innych małych (120 g)
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem. Pomidorki przekroić na pół, papryki pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Dodać pokrojone warzywa, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, pieprz, natkę pietruszki. Wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal254 kcal
Białka7 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany40 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • Placuszki owsiane z białym serem z sosem malinowym
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki: (2 porcje)

  • 50 g płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • odrobina soli, cynamon, ½  łyżeczki miodu
  • 200 g malin (na 1 dzień) 

Sposób przyrządzenia: 

Jajko, miód oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać , ziarna sezamu i płatki owsiane.  Zarobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę. Uformować parzystą liczbę placuszków, które rumienić z obydwóch stron na patelni teflonowej.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal234 kcal
Białka18 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany23 g

II Śniadanie

  • 1 mała grahamka (60 g) posmarowana serkiem białym do smarowania light (3 % tłuszczu) z 2 cienkimi plasterkami polędwicy z indyka (15 g) z 1listkiem sałaty, 1 plastrem pomidora (25 g) i 2 paseczkami papryki (20 g)
  • Szklanka wody

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal192 kcal
Białka10 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany33 g

Obiad

  • Pulpeciki rybne w sosie koperkowym z kaszą kuskus i sałatką z cukinii i pomidorków
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki: 

  • 80 g filetu z dorsza drobno posiekanego
  • 1 białko
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy, ¼ łyżeczki tymianku suszonego, pieprz
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • 30 g kaszy kuskus

Sposób przyrządzenia: 

Posiekanego dorsza przełożyć do miseczki, dodać białko jaja, płatki owsiane, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, sól, tymianek. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki. W garnku zagotować wywar warzywny. Do gotującego się wywaru wrzucić pulpeciki i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć, wywar ściągnąć z ognia. Jogurt wymieszać z oliwą, podprawić odrobiną wywaru, połączyć z resztą, dodać koperek, pieprz i wymieszać. Włożyć ugotowane wcześniej pulpeciki. Podawać z kaszą kuskus i sałatką z cukinii i pomidorków. 

Składniki na sałatkę z cukinią: 

  • 100 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
  • 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 

Na sos: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki miodu
  • pieprz, suszona bazylia

Sposób przyrządzenia:

Cukinię oprószyć solą i pozostawić na ok. 15 minut, żeby się zmacerowała. Po tym czasie dokładnie opłukać, osuszyć. Przełożyć do miseczki, dodać pomidorki i wymieszać z sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal427 kcal
Białka26 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany31 g

Podwieczorek

  • Koktajl malinowo - jagodowy 

Składniki: 

  • 100 g malin
  • 50 g jagód
  • 150 ml kefiru 1,5 % tłuszczu
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych 

Sposób przyrządzenia: 

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal134 kcal
Białka7 g
Tłuszcze4 g
Węglowodany17 g

Kolacja

  • Sałatka z tuńczykiem z pieczoną papryką
  • Herbata owocowa 

Składniki: 

  • ¼ puszki tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ papryki czerwonej (40 g)
  • ¼ papryki żółtej (40 g)
  • ¼ papryki zielonej (40 g)
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 1 kromeczka ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia:

Na blaszce do pieczenia rozłożyć papryki. Piec w piekarniku  nagrzanym do 200o C do momentu, aż papryka się mocno zarumieni. Następnie gorącą paprykę przełożyć do miseczki, przykryć folią i pozostawić do ostudzenia. Kromeczkę pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, ziołami prowansalskimi, przetartym przez praskę ząbkiem czosnku. Rumienić na suchej patelni. Z ostudzonej papryki ściągnąć skórkę, pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, tuńczyka, grzanki. Wszystko wymieszać z sosem.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal248 kcal
Białka15 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany21 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g) z pastą jajeczną z ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
  • Zielona herbata bez cukru

Składniki na pastę:

  • 1 jajko
  • 2 główki rzodkiewki (30 g)
  • 4 plasterki ogórka zielonego (25 g)
  • 1 łyżka kiełków słonecznika lub innych
  • 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz, szczypta soli

Sposób przyrządzenia: 

Jajko ugotować na twardo i drobno posiekać. Rzodkiewkę i ogórka zielonego utrzeć na tarce. Jajko, tartą rzodkiewkę, ogórka i kiełki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz. Dokładnie połączyć składniki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal253 kcal
Białka12 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany36 g

II Śniadanie

  • Płatki orkiszowe z jogurtem naturalnym i jagodami
  • Szklanka wody

Składniki: 

  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • 100 g jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
  • 50 g jagód
  • 2 listki świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:

Płatki orkiszowe wymieszać z jogurtem naturalnym. Odstawić na ok. 10 minut. Przełożyć do szklaneczki, ułożyć jagody. Posypać posiekaną miętą.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal184 kcal
Białka9 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany32 g

Obiad

  • Zupa wielowarzywna
  • Tortilla z kurczakiem
  • Szklanka wody z cytryną 

Składniki na zupę:

  • ½ małej marchewki (25 g)
  • 1 różyczka kalafiora (25 g)
  • 1 różyczka brokułu (25 g)
  • 1 gałązka selera naciowego (10 g)
  • kilka strączków fasolki szparagowej (50 g)
  • 1 mały ziemniak (50 g)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • pieprz, 1 kostka warzywna bez soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia:

W garnku zagotować ok. 300 ml wody. Następnie dodać przekrojone na pół strączki fasolki szparagowej, gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, różyczki kalafiora i brokułu, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Na 5 minut przed końcem dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem. 

Składniki na ciasto na tortille: (2 wrapy) 

  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zagniatamy ok. 5 minut na elastyczne ciasto, odkładamy pod ściereczkę na kilka minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki. Rumienimy z obydwóch stron na patelni bez dodatku tłuszczu. Jeden placek po ostudzeniu zawijamy szczelnie w woreczek i pozostawiamy na następny dzień.

Składniki na farsz: (1 porcja)

  • 70 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 40 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 1 mały pomidor sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz, bazylia, mielona słodka papryka 

Sposób przyrządzenia:

Na suchej patelni przyrumienić kurczaka przyprawionego pieprzem i mieloną słodką papryką. Mięso przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej, dodać pomidora i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso, mozzarellę i bazylię. Dusić wszystko ok. 5 - 10 minut. Doprawić do smaku bazylią. Farsz zawijać w zwilżony wodą placek tortilli.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal411 kcal
Białka28 g
Tłuszcze16 g
Węglowodany39 g

Podwieczorek

  • 1 średnie jabłko (180 g)
  • 6 migdałów
  • Szklanka wody 

Kolacja:

  • Sałatka z białym serem i grejpfrutem z grzankami
  • Herbata owocowa bez cukru

Składniki:

  • 50 g chudego twarogu
  • ½ różowego grejpfruta
  • 50 g strączków zielonej fasolki
  • 2 garście sałaty roszponki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 cienka kromeczka pieczywa żytniego pełnoziarnistego (20 g)
  • kilka listków mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz, mielona słodka czerwona papryka, curry

Sposób przyrządzenia: 

Biały ser obtoczyć w wymieszanych: pieprzu, papryce, curry i pokroić w kostkę. Z kromki ciemnego pieczywa zrobić grzankę, którą pokroić w kostkę. Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i usunąć białe włókna. Fasolkę szparagową ugotować na półtwardo. Posypać posiekaną miętą. Wszystko polać sosem  z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i pieprzu. Na wierzchu poukładać grzanki.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal236 kcal
Białka236 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany21 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Śniadanie

 

  • Kanapki z pastą z czerwonej soczewicy
  • Herbata owocowa bez cukru 

Składniki na pastę 

  • 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 mały suszony pomidor z zalewy odsączony
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, pieprz, oregano

Sposób przyrządzenia: 

Ugotowaną soczewicę zmiksować z pestkami dyni, słonecznika - wcześniej uprażonymi na suchej patelni oraz suszonym pomidorem. Dodać przyprawy i wymieszać. 

Dodatkowo:

  • 2 kromki ciemnego pieczywa (70 g)
  • 2 plastry pomidora
  • listki sałaty

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal266 kcal
Białka10 g
Tłuszcze5 g
Węglowodany44 g

II Śniadanie

  • Koktajl grejpfrutowy  

Składniki: 

  • ¾ szklanki soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego lub jednodniowego
  • 1 plaster ananasa (40 g)
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1 płaska łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 płaska łyżka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal184 kcal
Białka5 g
Tłuszcze3 g
Węglowodany34 g

Obiad

  • Chłodnik z ogórków z orzechami i migdałami
  • Indyk w sosie jogurtowo -  miodowym z ryżem i sałatką z pomidorów
  • Szklanka wody z cytryną

Składniki na chłodnik z ogórków:

  • ½  szklanki kefiru 1,5 % tłuszczu
  • 1 średni starty na tarce ogórek zielony
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 orzech włoski
  • 2 migdały
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • pieprz

Sposób przyrządzenia: 

Do miseczki dodać kefir, startego ogórka zielonego, oliwę z oliwek, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, pieprz. Wszystkie składniki wymieszać. Posypać posiekanym orzechem włoskim i migdałami wcześniej uprażonymi na suchej patelni.

 Składniki na II danie:

  • 1 mała pierś z indyka (100 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ⅓ łyżeczki miodu
  • pieprz, mielona słodka papryka, ½  łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego
  • 30 g brązowego ryżu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii 

Sposób przyrządzenia:

Jogurt wymieszać z miodem, pieprzem, mieloną słodką czerwoną papryką, rozmarynem. Natrzeć indyka z obydwóch stron. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie grillować z obydwóch stron. Ryż ugotować. Pomidorki umyć, przekroić na pół, przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię, pieprz i oliwę, wymieszać.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal417 kcal
Białka29 g
Tłuszcze18 g
Węglowodany35 g

Podwieczorek

  • Sałatka owocowa
  • Szklanka wody

Składniki:

  • ¼ małego jabłka (40 g)
  • ¼ małej gruszki (40 g)
  • ½ mandarynki (30 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 1,5 %
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Sposób przyrządzenia: 

Jabłko i gruszkę pokroić w większą kostkę, mandarynkę podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do miseczki, wymieszać z olejkiem waniliowym. Dodać jogurt. Posypać płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal104 kcal
Białka3 g
Tłuszcze2 g
Węglowodany20 g

Kolacja

  • Sałatka z  łososiem
  • Zielona herbata

Składniki:

  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały pomidor
  • ¼ ogórka zielonego
  • 4 oliwki zielone
  • ¼ papryki czerwonej
  • ½ małej cebuli
  • 50 g łososia z puszki 

Na sos: 

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora pokroić w ósemki, oliwki przekroić na pół, ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, przełożyć na talerz. Na wierzchu poukładać łososia. Podawać z 1 kromeczką ciemnego pieczywa.

Wartość odżywcza
i energetyczna
Kcal254 kcal
Białka15 g
Tłuszcze11 g
Węglowodany23 g

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

Zobacz również

MENU

Nasza witryna stosuje pliki „Cookies”. W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb naszych użytkowników, stosujemy narzędzia do zbierania danych. W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień dotyczących tych narzędzi.
Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”.

X